Gemeente Hoogeveen

Proef moet doorlooptijd bouwvergunningen verkorten

8 november 2011 - De gemeente gaat een proef houden met beperkte toetsing van omgevingsvergunningen (onderdeel bouwen). Hierdoor wordt de doorlooptijd korter.

De proef past binnen het project `Anders werken aan ruimtelijke plannen' dat eerder dit jaar is gestart. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "We willen steeds meer vooraf duidelijke kaders stellen en daarna meer ruimte en vrijheid bieden aan inwoners en ondernemers. Onderdeel van het project is de andere manier van werken rondom aanvragen voor omgevingsvergunningen. We willen kortere procedures, minder regels en meer verantwoordelijkheid voor de aanvragers. Om hiermee een start te maken is besloten om een proef te houden waarbij gecertificeerde bouwbesluittoetsen ingediend kunnen worden voor een omgevingsvergunning. "

Hoe werkt het?

Een onafhankelijke en (landelijk) gecertificeerde partij, zoals een bouwkundig adviesbureau, toetst het bouwontwerp vooraf aan het landelijke Bouwbesluit. De gemeente toetst vervolgens het bouwplan alleen aan het gemeentelijk beleid, zoals het bestemmingsplan en de welstandsnota. Deze beperkte toetsing zorgt voor een kortere doorlooptijd. Ander voordeel is dat strijdigheden met het Bouwbesluit al tijdens de voorbereiding naar voren komen, zodat aanpassingen sneller en eenvoudiger mogelijk zijn. Deze manier van werken is met name geschikt voor middelgrote projecten en seriematige woningbouw. Een gecertificeerde aanvraag kost de aanvrager meer geld maar de gemeente minder tijd. Daarom wil het college de aanvragers een korting van 25% op de bouwleges verstrekken. Niet alle bouwprojecten zijn hiervoor geschikt. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden. Hiemstra: "Het project `Anders werken aan ruimtelijke plannen' is hiermee nog niet afgerond. We werken onder andere ook aan verbetering van de processen om de doorlooptijden verder te verkorten, kijken kritisch naar de huidige regels omtrent het ruimtelijk beleid en gaan het welstandsbeleid herzien".