Gemeente Hoogeveen

Project Eigen kracht moet probleemgezinnen vooruit helpen

8 november 2011 - De gemeente Hoogeveen start met het project `Eigen kracht'. In dit project richt de gemeente zich op huishoudens die te maken hebben met veel problemen en die daar geen grip meer op hebben.

De problemen zijn bijvoorbeeld verslaving, huiselijk geweld, criminaliteit, opvoedingsproblemen, buurtoverlast, langdurige armoede en een zwak sociaal netwerk. De problemen zijn vaak hardnekkig en kunnen zich bij meerdere generaties voordoen.

Veelgebruikers

Uit een onderzoek van adviesbureau Thorbecke blijkt dat een klein deel van de bevolking een groot gebruik maakt van de gemeentelijke producten en diensten. De gemeente Hoogeveen is hierop geen uitzondering: 120 gezinnen doen voor verschillende diensten een beroep op de gemeente. Het gaat dan om bijvoorbeeld Sociale zaken, Recht op Leren, Gemeentelijke Kredietbank, Centrum Jeugd en Gezin en Wmo. Verder blijkt uit experimenten dat een methode waarbij intensief wordt samengewerkt tussen hulpverleners goede resultaten heeft: de gezinnen kunnen zich beter zelf redden. Volgens deze aanpak gaat ook de gemeente Hoogeveen aan de slag. Eén regisseur is verantwoordelijk voor de ondersteuning en begeleiding van een gezin. De regisseur is het vaste aanspreekpunt voor het gezin.
Deze hulp moet bij de gezinnen echt de verandering teweeg brengen die leidt tot meer zelfredzaamheid. Wethouder Ton Bargeman: "In ons collegeprogramma hebben we afgesproken dat we voortdurend een appèl doen op de eigen kracht van onze inwoners. Dat doen we hier heel specifiek. En de gezinnen die daar hulp bij nodig hebben, bieden we een helpende hand."

Het kind staat centraal

Kinderen hebben de toekomst. Een belangrijk doel in het project is daarom het bieden van perspectief aan kinderen, hen kansen geven en prikkelen om hun talenten te ontwikkelen. Daarbij is hun omgeving, en dan met name de ouders, natuurlijk van groot belang. In de aanpak zet de gemeente in op onder meer taalontwikkeling, opleiding en werk, afgestemd op de mogelijkheden van de betrokken mensen.