Gemeente Den Haag

Persbericht

Einde wildplakken en graffiti op 1600 Haagse elektriciteitshuisjes

De komende jaren zullen 1600 elektriciteitshuisjes en schakelkastjes in Den Haag plak- en kladvrij gehouden worden.

Dat is het resultaat van de samenwerking die netbeheerder Stedin, buitenreclamebedrijf Centercom en de gemeente Den Haag vandaag zijn gestart.

De overeenkomst tussen de drie partijen houdt in dat Centercom de huisjes en kastjes in opdracht van eigenaar Stedin schoonhoudt. Om de opstartkosten van de grootschalige schoonmaak te dekken, stelt de gemeente Den Haag eenmalig 120.000 euro ter beschikking.

Wethouder Stadsbeheer Sander Dekker noemt het akkoord een doorbraak. "Den Haag spant zich er voor in om de openbare ruimte schoon, heel en veilig te houden. Deze overeenkomst betekent een grote stap vooruit daarbij. Stedin bezit heel veel elektriciteitshuisjes en schakelkasten in Den Haag, en die zijn een geliefd doelwit van wildplakkers en kladderaars. Daar gaan we nu samen een eind aan maken."

Centercom krijgt daarnaast de mogelijkheid om op 150 van de 1600 objecten frames te hangen met ideële, culturele en evenementenreclame. Deze reclame-uitingen moeten niet alleen wildplakken tegengaan, maar ook opdrachtgevers van wildplakken verleiden om op een legale en goedkope manier reclame te maken.

Wethouder Dekker en directeuren Jeroen de Swart (Stedin) en Hans Moerkerk (Centercom) hebben de samenwerking symbolisch gestart door gezamenlijk een eerste elektriciteitshuisje aan de Bezuidenhoutseweg schoon te schrobben. De samenwerking zal in ieder geval tot in 2016 duren.