Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF teleurgesteld over einde EPD

08 november 2011
'Patiënt staat nog steeds met lege handen'

Patiëntenfederatie NPCF is teleurgesteld dat het landelijk elektronisch patiëntendossier definitief niet doorgaat. Vandaag heeft het Nationaal ICT instituut in de Zorg (Nictiz) bekend gemaakt dat de koepels van zorgverleners geen doorstart kunnen maken met de infrastructuur voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Huisartsen en apothekers konden tot deze week laten weten of ze mee willen doen aan een vrijwillig systeem om relevante medische gegevens van patienten uit te wisselen.

Nictiz, de huidige beheerder van het systeem, laat vandaag weten dat te weinig zorgverleners zich gemeld hebben. 'De patient staat nog steeds met lege handen. Dat kan gewoon niet', vindt NPCF-directeur Wilna Wind. 'Keer op keer wordt aangetoond dat slechte of falende informatievoorziening in de zorg schadelijk is voor patiënten'.

De NPCF legt zich er niet bij neer dat het ontwikkelen van elektronische uitwisseling weer van voren af aan moet worden opgebouwd. 'Het is niet acceptabel dat alle plannen en initiatieven nu weer van tafel gaan,' zegt Wilna Wind. 'Ik roep de politiek op om druk te zetten, want het zorgveld krijgt dit blijkbaar niet zelf voor elkaar. Ik wil ook dat zorgverzekeraars kijken wat er nog mogelijk is. Zij bepalen waarop ze zorg inkopen, daarbij zouden ze het patiëntenbelang bij een veilige en betrouwbare elektronische gegevensuitwisseling mee moeten nemen.'

Eerder dit jaar besloten vijf zorgkoepels, waaronder de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en apothekerskoepel KNMP, om in het belang van een goede gegevensuitwisseling in de zorg een doorgestart te onderzoeken.

Anders dan het landelijk elektronisch patiëntendossier, waarvan het wetsvoorstel vorig jaar sneuvelde in de Eerste Kamer, zou de gegevensuitwisseling alleen kunnen met expliciete toestemming van de patiënt. Ook zou op beperkte schaal begonnen worden: tussen huisarts, huisartsenpost en apotheek. Op termijn zouden ook de eerstehulpposten van ziekenhuizen aan kunnen haken, was de verwachting.

Nu er te weinig animo blijkt vanuit de zorgverleners eist de NPCF dat er vanuit de politiek en de zorgverzekeraars druk wordt gezet om toch te komen tot een veilige en betrouwbare informatievoorziening in de zorg met zeggenschap van de patiënt. Gegevens van een patiënt moeten als hij dat zelf wil overal in de zorg beschikbaar zijn.