Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, vrijdag 28 oktober 2011


- persbericht -

De Slavernij: het debat
Kun je zwarte geschiedenis schrijven als er vrijwel geen zwarte geschreven bronnen zijn?

Al bij de voorbereidingen op de NTR-Serie De Slavernij kregen de makers veel commentaar. "Het zal wel weer een serie worden waarin de witte Nederlander verdoemd wordt," (vanuit de PVV). Maar ook "De serie bagatelliseert het leed van de nazaten van koloniale tot slaaf gemaakten door ook aandacht te besteden aan Christenslaven en moderne slavernij," (vanuit Surinaamse organisaties in Nederland). Nu de vijfdelige serie is afgesloten is het tijd de balans op te maken. Op dinsdag 8 november discussiëren specialisten en geïnteresseerden onder leiding van Prem Radhakishun in de Rode Hoed over de geschiedschrijving van de koloniale slavernij. Kan de zwarte geschiedenis wel geschreven worden, terwijl er nauwelijks geschreven zwarte bronnen zijn en de witte geschiedenis, daarentegen, in talloze archieven nauwkeurig is vastgelegd?

Met:

- Leo Balai, recent gepromoveerd op de ramp met slavenschip De Leusden.
- Patricia D. Gomes, historica en schrijfster van een boek over uitbuiting en onderdrukking in Suriname.
- Henk den Heijer, hoogleraar zeegeschiedenis in Leiden.
- Gert Oostindie, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en directeur van het Koninklijk Instituut voor Land en Volkenkunde.

Gespreksleiding: Prem Radhakishun (multimediaal informatieverstrekker).

Met een inleiding van Carla Boos, eindredacteur van de NTR-serie De Slavernij.

Ook wordt het eerste exemplaar van het boek De Slavernij, uitgegeven door Uitgeverij Balans, aangeboden aan CDA-kamerlid Kathleen Ferrier.

Organisatie: NTR i.s.m. de Rode Hoed. Datum: dinsdag 8 november. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten: ¤ 10,- en ¤ 9,- (CJP/studenten/Stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en 020 - 638 5606.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- einde persbericht -