Gemeente Bronckhorst
---


Bronckhorster bassisschoolleerlingen met elkaar in debat

In navolging van het succes in 2007 en 2010 organiseert de gemeente Bronckhorst ook tijdens het schooljaar 2011-2012 een debattoernooi voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Alle Bronckhorster basisscholen zijn aangeschreven en er hebben zich inmiddels 11 scholen met in totaal 15 groepen aangemeld. Om zich goed te kunnen voorbereiden op de voorrondes volgen de leerlingen en leerkrachten eerst een debat-trainingstraject. Burgemeester Aalderink verzorgt de aftrap van het trainingstraject op 8 november a.s.

Professionele training
De gemeente biedt leerkrachten en leerlingen van de deelnemende scholen in november van dit jaar een training aan door een professionele trainer van het Nederlands Debat Instituut, in samenwerking met een raads- of commissielid van onze gemeente. In januari 2012 volgt een tweede training. De voorronden zijn in februari 2011 in de raadzaal van het gemeentehuis, waarna op 9 maart het finaledebat plaats vindt. De scholen doen mee op basis van vrijwilligheid en er zijn voor hen geen kosten aan verbonden. Scholen kunnen thema's aanleveren die voor jongeren spelen en waarover zij graag in debat gaan. Al tijdens de training komen deze thema's, in de vorm van oefenstellingen, terug.

Leerzaam traject
. leerlingen en leerkrachten worden professioneel getraind om te debatteren door het Nederlands Debat Instituut . het debat komt niet in de plaats van, maar vormt een prima aanvulling op de te behalen kerndoelen voor taalonderwijs . het debat is een mooie manier om het (verplichte) thema burgerschap in te vullen binnen het schoolwerkplan. Burgerschap wordt wel omschreven als participatie, democratie en identiteit. Het debat vertegenwoordigt ze alle drie

Uniek project in Nederland
Bronckhorst is de enige gemeente in Nederland waar een dergelijk project met basisscholen door het Nederlands Debat Instituut georganiseerd wordt. In andere gemeenten doen alleen middelbare scholen mee aan debattoernooien.

Geachte persrelatie,

U bent van harte welkom op 8 november 2011 om 16.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, Elderinkweg 2 in Hengelo. Tijdens deze feestelijke startmiddag wordt het project uit de doeken gedaan. Programma: 16.00 Opening door de burgemeester: uitleg over aanleiding en doel project 16.10 Introductie door Rogier Elshout van het Neerlands Debat Instituut: toelichting over de opzet en aanpak. Oefendebat met aanwezigen 16.40 Tips voor leerkrachten en raadsleden door Rogier Elshout 16.55 Afsluiting door de burgemeester
17.00 Einde

Hengelo (Gld), 2 november 2011

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Ellen Somsen, cluster Communicatie, tel. (0575) 75 04 69.


---- --