Gemeente Hardenberg


Gemeenteraad debatteert over begroting 2012

03 november 2011

De gemeenteraad praat dinsdag 8 november over de begroting 2012. De vergadering begint om 14.00 uur en is openbaar.

Het college van burgemeester en wethouders presenteert een sluitende begroting voor 2012, mede dankzij het omvangrijke pakket aan bezuinigingsmaatregelen waarmee de gemeenteraad in juni 2011 heeft ingestemd. In totaal wordt tot 2014 ruim EUR 7 miljoen bezuinigd, onder andere om de bezuinigingen bij het Rijk op te kunnen vangen. Van dit bezuinigingsprogramma is ruim EUR 1,95 miljoen in begroting voor 2012 verwerkt.

Naast deze maatregelen, stelt het college voor aan de raad om enkele aanvullende bezuinigingsmaatregelen te nemen vanwege hogere verwachte bijstandsuitgaven en een verwachte korting op het budget voor de sociale werkvoorziening door het Rijk.

In de begroting blijft de investeringruimte van EUR 16,5 miljoen tot en met 2014 overeind. Hierdoor kan de gemeente de komende jaren ook blijven investeren om de economie te stimuleren. De komende jaren wil de gemeente investeren in Sportpark De Krim, het centrum van Dedemsvaart, de stationsomgeving in Hardenberg, wegen, riolering en onderwijshuisvesting. Ook wordt er geïnvesteerd in oude wijken, groen-blauwe diensten, startersleningen en de tweede fase van de Sportboulevard.

Risicomanagement en weerstandsvermogen
Naast de begroting 2012 vergadert de raad ook over risicomanagement en het weerstandsvermogen van de gemeente. Bij het vaststellen van de jaarrekening heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders verzocht om een inventarisatie te maken van de financiële risico's die de gemeente Hardenberg loopt en om op basis daarvan het gewenste weerstandsvermogen in kaart te brengen.

Belangrijke taak
Het vaststellen van de begroting is één van de belangrijkste taken van de raad. Met de begroting wordt het beleid voor volgend jaar vastgesteld en het geld dat hiervoor nodig is. Onderwerpen als tarieven en woonlasten voor burgers maken ook deel uit van de begroting.