Raad van State


dinsdag 8 november 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oosterhout van het bestemmingsplan 'Beneluxweg-Zuid'. Het bestemmingsplan maak de aanleg van een 'hoogwaardige kantoren- en bedrijvenlocatie' mogelijk tussen de Beneluxweg en de A27 in het zuidoosten van Oosterhout. Het gebied wordt nu nog gebruikt als groen uitloopgebied. Er wordt in totaal 14.000 m2 aan nieuwe kantoorruimte mogelijk gemaakt. Volgens de Milieuvereniging Oosterhout is er geen behoefte aan nieuwe kantoorruimte en is het plan in strijd met het provinciale beleid. Ook zou het verkeersonderzoek niet deugen en tast het plan de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur aan. Daarom is zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201109380/2)
Zitting over de sluiting door het gemeentebestuur van Westland van het winkelcentrum Koningswerf in 's-Gravenzande. De gemeente Westland kocht het winkelcentrum in december 2007 om het te slopen en op die plek een nieuw winkelgebied te ontwikkelen. Omdat bij werkzaamheden bij een van de winkels een zeer hoge concentratie asbest zou zijn aangetroffen sloot het gemeentebestuur het winkelcentrum in juli 2008 voor publiek vanwege gevaar voor de gezondheid. De C1000 en andere bedrijven die in het winkelcentrum winkels exploiteren en de beheerder van het winkelcentrum kwamen eerder tegen het sluitingsbesluit in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in februari 2011 dat uit onderzoek is gebleken dat de asbestconcentratie nooit hoger is geweest dan de maximaal toegestane normen. Daarom had het gemeentebestuur het winkelcentrum niet voor drie maanden mogen sluiten, aldus de rechtbank. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het betoogt dat destijds juist heeft gehandeld door het winkelcentrum te sluiten vanwege gevaar voor de gezondheid van winkelend publiek. (zaaknummer 201103226/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Montferland heeft verleend voor twee appartementengebouwen met een huisartsenpraktijk en een apotheek aan de Peeskesweg in Beek. Er komen in totaal 28 appartementen. Het gemeentebestuur heeft ook vrijstelling van het plan verleend, omdat het bestemmingsplan het bouwproject niet mogelijk maakt. De exploitanten van cafetaria De Steenbok en enkele omwonenden zijn het niet eens met het bouwplan. Zij vinden dat er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. Ook zouden de appartementengebouwen niet passen in de landelijke omgeving. Ten slotte vreest de cafetaria dat zij door de woningen in haar bedrijfsvoering zal worden beperkt. De rechtbank in Zutphen verklaarde de beroepen van de Steenbok en de omwonenden in maart 2011 twee afzonderlijke uitspraken ongegrond. Tegen die uitspraken komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201104423/1 en 201104258/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boxtel van het bestemmingsplan 'Uitbreiding Sint-Lucas'. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding mogelijk van het Sint-Lucas college aan de Burgakker in Boxtel. De school wordt uitgebreid met de Levensschool, een nieuw gebouw en een monumentale woning die tegenover het college staan. De Levensschool wordt nu al gebruikt voor onderwijs en zal die functie houden. Ten zuiden van de Levensschool zal een nieuw gebouw gerealiseerd worden voor de opleiding creatief vakman. De monumentale woning zal gaan fungeren als ontvangstruimte en ontmoetingsplaats. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens. Zij zijn dan ook tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen een beperking van hun uitzicht en een vermindering van hun privacy. Ook zou de uitbreiding van de school gevolgen hebben voor de sociale veiligheid in de omgeving. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201108940/2)