Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 16 jaar cel voor moord door 24 messteken

7 november 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 16 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 58-jarige man uit Rotterdam die ervan verdacht wordt op 18 april 2008 te Rotterdam een 65-jarige imam met 24 messteken om het leven te hebben gebracht. De steekpartij vond plaats op de openbare weg en op klaarlichte dag voor de ogen van vele omstanders. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Sinds 2002 werd verdachte door het latere slachtoffer, een imam, behandeld voor slaapproblemen. Verdachte kreeg steeds weer nieuwe klachten en raakte ervan overtuigd dat de imam zwarte magie op hem had toegepast. Hierdoor werd verdachte bang voor de man en kocht hij in een periode van 2 jaar twee messen om de man iets aan te doen. In april 2008 zag verdachte de man lopen en stak hem 24 keer in zijn hoofd en lichaam.

Het OM is van oordeel dat sprake is van handelen met voorbedachte raad, dus van moord. Voorbedachte raad wijst erop dat verdachte zich rekenschap heeft gegeven van de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. `De steekpartij is een gevolg geweest van een eerder door verdachte genomen besluit. Er is geen sprake van een toevallige ontmoeting die bij verdachte de stoppen heeft doen doorslaan. Verdachte wist dat hij in slechte toestand minder goed weerstand kon bieden aan de gedachte dat hij de man moest doden. Ondanks dat is hij, nadat hij niet geslapen had en zich slecht voelde, met twee messen op zak naar de moskee gegaan waar hij de man zou kunnen tegenkomen', aldus de advocaat-generaal (OM) op zitting.

Bij de strafeis heeft het OM meegewogen -naast het enorme leed dat verdachte de nabestaanden van het slachtoffer heeft bezorgd- dat de verdachte het slachtoffer op de openbare weg op brute wijze vele malen met een mes in het hoofd en andere vitale lichaamsdelen heeft gestoken. `Dat maakt veel indruk en mensen gaan zich onveilig voelen op straat', aldus het OM.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde verdachte eerder tot een gevangenisstraf van 16 jaar conform de eis van de Officier van Justitie. De verdachte stelde tegen deze uitspraak hoger beroep in.

Uitspraak op 21 november as.