Woonbond

Woonbondpersbericht

Handboek Huurdersorganisaties nu compleet!

In zijn twintigjarig bestaan heeft de Nederlandse Woonbond duizenden bewonersorganisaties met raad en daad terzijde gestaan om hun functioneren te verbeteren. Deze schat aan ervaring en informatie is nu eindelijk, op veler verzoek, overzichtelijk gebundeld in het achtdelige Handboek Huurdersorganisaties: een reeks boeken waarin alle aspecten van het werk van huurdersorganisaties en bewonerscommissies aan de orde komen.

De bij elkaar ruim 500 pagina's staan boordevol feiten, 'do's en don'ts', uitgebreide achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden en behandelen de volgende thema's: Deel 1: De Historie - Oorsprong en ontwikkeling van de huurdersbeweging; 2: De toekomst - Werving van nieuwe actieve huurders; 3: Communicatie - Efficiënt en effectief communiceren; 4: Het overleg - De kunst van het vergaderen, onderhandelen en adviseren; 5: Het bestuur - Het effectief en efficiënt besturen van een bewonersorganisatie; 6: Het geld - De financiën van huurdersorganisaties in theorie en praktijk; 7: Het recht - Hoe haal je je recht en gelijk als het normale overleg niet tot resultaat leidt?; 8: De bewonerscommissie - praktijk(voorbeelden) van succesvol opererende bewonerscommissies.

'Het Handboek bevat alle noodzakelijke informatie voor huurdersorganisaties en bewonerscommissies om goed te kunnen functioneren in de praktijk', benadrukt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Ook met het oog op de toekomst is hij overtuigd van het nut van het Handboek Huurdersorganisaties. Net als bij andere vrijwilligersorganisaties is voor huurdersorganisaties een nieuwe instroom van actieve vrijwilligers nodig om ook in de toekomst het noodzakelijke werk te blijven verzetten. Dat is niet alleen voor huurders, maar ook voor verhuurders van belang. Onder andere in het kader van de Wet op het overleg huurders verhuurders (Wohv, ook wel 'de Overlegwet' genoemd), dat huurders adviesrecht geeft. Het Handboek zal bijdragen aan de continuïteit van het huurderswerk doordat het alle noodzakelijke informatie, kennis en inzichten op een toegankelijke manier bundelt. Daarbij was het uitgangspunt van de schrijvers van het Handboek: huurderswerk is leuk!