FloraHolland


Pilot Registratie Boomkwekerijproducten

FloraHolland (8 november 2011) - FloraHolland, de Raad voor de Boomkwekerij (Anthos en LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten), Stichting Beurshal, PO en VKC laten met ingang van 1 november 2011 de registratie van een aantal boomkwekerijproducten (vaste planten en klimplanten ) uitvoeren door de VKC in Roelofarendsveen. Registratie voor de boomkwekerijsector vindt dan plaats op één centrale plek volgens een
eenduidige systematiek. Hiermee kan Nederland haar prominente positie behouden en verder ontwikkelen als belangrijk productieland en als handelscentrum van boomkwekerij- en sierteeltproducten. Deze positie is zeer belangrijk voor de (commerciële) positie van deze sectoren.

Centrale registratie biedt verschillende voordelen:
· Eén systematiek binnen de sector wat betreft vastlegging, beschrijving, fotografie en toetsing (ook belangrijk voor juridische toetsing);

· Eén-op-één relatie van registratie en fysiek product;
· Centrale koppeling met Plantscope: het digitale platform voor boomkwekerij- en sierteeltproducten;

· Eén overzicht van producten die verhandeld worden in/via Nederland.

Vanaf 1 november aanstaande vindt voorafgaand aan codering, bijvoorbeeld met een VARB-code of VBN-code, registratie plaats door de VKC. Voordat producten ingevoerd worden in het VARB-systeem dienen deze dus officieel geregistreerd te zijn door de VKC. Voor alle boomkwekerijproducten die via FloraHolland afgezet worden geldt deze systematiek al geruime tijd.

Omdat veel boomkwekers niet bekend zijn met het via de VKC registreren van producten hebben de verschillende organisaties ervoor gekozen om een pilot uit te voeren die een looptijd heeft van één jaar. Tijdens en na afloop van de pilot wordt de voorgestelde werkwijze geëvalueerd en waar nodig worden procedures bijgesteld. Klik hier voor de registratieprocedure.