Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Inbreng PvdA in Haarlemse gemeenteraad bij Begroting 2012:

PvdA zet in op versterken van wijken, werken en wonen

De PvdA wil in economisch lastige tijden blijven investeren in wijken, in wonen en in werk, zodat we de mensen in onze stad perspectief kunnen blijven bieden. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker maandag 7 november tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling in de Haarlemse gemeenteraad.

Langenacker: "Alles van waarde is weerloos. In lastige tijden moet je kiezen welke waarde je wilt ondersteunen. De PvdA kiest in deze tijden voor de mensen die het zwaarst getroffen worden door alle bezuinigingen die op ons af komen. Mensen die weerloos worden in dit grof geweld. Wij komen op voor mensen die kwetsbaar zijn en nu nog net hun hoofd boven water houden, maar dit niet lang kunnen volhouden. Als PvdA hanteren we vandaag drie belangrijke waarden, de drie W's van de PvdA: wijken versterken, wonen voor iedereen en werk behouden en stimuleren."

Het kabinet bezuinigt fors op zaken die belangrijk zijn voor steden als Haarlem, zoals sociaal beleid, werkgelegenheid en cultuur. De gemeente kan dit niet allemaal compenseren, maar samen met de coalitiegenoten D66, GroenLinks en VVD komt de PvdA wel met een voorstel om vanuit het geld voor nieuw beleid de ergste pijn te verzachten. Dit geld zal worden besteed aan het behouden van banen van mensen die vroeger onder de ID-regeling vielen door middel van een loonkostenregeling, het redden van het productiehuis van de Toneelschuur, een uitstapprogramma voor prostituees en het versterken van het groen in de meest versteende wijken.

De bezuinigingen van het kabinet leiden bij veel Haarlemmers tot een stapeling van bezuinigingen, waardoor zij extra hard worden getroffen. De PvdA vraagt het College de effecten hiervan in kaart te brengen. Langenacker: "Zo kunnen we de groep mensen die het hardst worden getroffen beter volgen en waar mogelijk bijstaan."

Daarnaast komt de PvdA met verschillende moties rond wijken, werken en wonen. Om de leefbaarheid in Haarlem-Oost te verbeteren wil de PvdA dat de Amsterdamsevaart na het openen van de fly-over wordt versmald. Om de woningbouw vlot te trekken vraagt de PvdA om een nieuw grondbeleid. Om de creatieve economie te stimuleren wil de PvdA onderzoeken of het kantoor Koningstein kan worden omgevormd tot centrum voor de creatieve economie. En om minima te ondersteunen wil de PvdA collectieve inkoop van duurzame energie voor minima. Een compleet overzicht van de moties is te vinden op http://www.haarlem.pvda.nl.

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties