Ingezonden persbericht


Persbericht BKB Academie '12

25 jongeren op zoek naar democratie in de VS
'So you think you can vote?'

Begin januari zal de BKB Academie, 25 jonge talenten, een studiereis maken naar de Verenigde Staten om verslag te doen van de Republikeinse voorverkiezingen die op 10 januari in New Hampshire plaatsvinden. Onder de titel "So you think you can vote" bezoekt BKB academie campagnebureaus, politici, media en kiezers, doet live verslag via de academieblog. Bij terugkomst wordt een groots verkiezingsevenement georganiseerd op Super Tuesday. Om de reis te financieren zijn de jonge academici druk op zoek naar sponsoren en worden van kookkunst tot twittertalent ingezet om de reis mogelijk te maken.

Campagnebureau BKB laat met de BKB Academie 25 jonge talenten van uiteenlopende disciplines delen in de kennis en het netwerk van BKB. Dit jaar, de twaalfde academie, gingen de academici onder andere al in gesprek met Emile Roemer (SP), campagnetraining gehad van Kay van de Linde (spindocter) en blogtraining van Ernst-Jan Pfauth (nrc.next). Iedere jaargang gaat de academie op reis naar een land waar verkiezingen plaatsvinden.

Met So you think you can vote? zal de BKB Academie antwoord geven op makkelijke, moeilijke en kritische vragen over de verkiezingen in de Verenigde Staten en democratie anno nu. Door een kijkje achter de schermen bij de campagneteams en journalisten en door in gesprek te gaan met de 'gewone' kiezer ziet de BKB Academie een andere kant dan er in het gemiddelde krantenartikel en journaal item staat. Via blogs en filmpjes op www.bkbacademie.nl/usa kan de reis worden gevolgd.

Bij terugkomst organiseert de BKB academie op Super Tuesday, de dag dat onder andere Californië en New York naar de stembus gaan voor de voorverkiezingen, de grote Super Tuesday-verkiezingsavond. Tijdens deze verkiezingsnacht, in het teken van de presidentsverkiezingen in november 2012, zullen campagne-junkies, experts en journalisten spreken over de spannende strijd tussen Obama en zijn Republikeinse uitdager.

De BKB Academie werft sponsoren en donateurs om 25.000 euro, 1.000 per academielid, bij elkaar te krijgen om het So you think you can vote project en de studiereis te financieren. Voor E10 kan een tegel op de "Walk of Fame" worden gekocht of een mooi woordje over een politicus. Voor een iets groter bedrag zorgen de 25 academici ervoor dat het logo van de sponsor een geweldige exposure krijgt. Er wordt gekookt voor een bijdrage aan de reis, gewandeld, drumles gegeven en men kan zelfs in relatietherapie voor het goede doel. Meer initiatieven en alle belevenissen zijn vanaf vandaag te volgen via twitter, facebook en www.bkbacademie.nl/usa.

***