Ingezonden persbericht


Den Haag, 8 november 2011

Protest tegen 'greenwash' bij opening Europese tak van Sustainability Consortium in Den Haag

Vanmorgen is er, tijdens de opening van de Europese tak van het Sustainability Consortium (SC) in Den Haag, geprotesteerd tegen 'greenwash' door bedrijven, die lid zijn van het Sustainability Consortium.(1) Er werden pamflettten uitgedeeld om mensen op de hoogte te brengen van de opening en de problemen van greenwash, met het groenwassen van soja middels de Ronde Tafel van Verantwoorde Soja (RTRS) als voorbeeld.(2)

Deze Ronde Tafel probeert de grootschalige productie van soja in Zuid-Amerika voor de export naar Europa te verduurzamen, maar deze export kan nooit duurzaam zijn. Daarnaast zijn de criteria voor certificering erg zwak. (3) RTRS-soja maakt geen einde aan ontbossing in Zuid-Amerika, accepteert grootschalige landbouw met gebruik van genetisch gemanipuleerde soja, waarbij veel gif gebruik wordt (4), heeft nog steeds tot gevolg dat kleine boeren en inheemse volken verdreven kunnen worden door de soja-expansie en het grote gifgebruik heeft negatieve gevolgen voor mens en milieu.

Het doel van SC is naar eigen zeggen, onder meer het ontwikkelen van instrumenten om de duurzaamheid van producten te kunnen meten. Een deel van de leden van SC, onder meer Ahold, Unilever, Cargill, Monsanto en Bayer, is ook lid van de RTRS, daarom kan de vraag gesteld worden, wie er eigenlijk baat heeft bij het SC?


---

Contactpersoon:



Ingezonden persbericht