Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 november 2011

Vragen van het lid Spekman (PvdA) over het bericht dat vrachtwagenchauffeurs actie aankondigen tegen arbeidsverdringing

aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


* Kent u het bericht "Hete winter op de snelweg"? (http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/11/hete-winter-op-de-snelweg)


* Bent u op de hoogte van de problemen van arbeidsverdringing waarmee de Nederlandse transportsector kampt? Wat is naar uw mening de oorzaak van deze problemen?


* Bent u ook van mening dat er sprake is van rechtsongelijkheid en valse concurrentie tussen Europese vrachtwagenchauffeurs? Zo ja, wat is de reden van die rechtsongelijkheid? Welke Nederlandse wetten zijn hier mede debet aan? En welke Europese richtlijnen?


* Welke gevolgen heeft deze arbeidsverdringing voor kleine Nederlandse transportondernemingen? En voor de individuele vrachtwagenchauffeur? Welke gevolgen zijn er voor de Nederlandse transportsector? En welke voor de verkeersveiligheid?


* Bent u met ons van mening dat het loslaten van Europese regelgeving omtrent cabotage en regels over dienstbetrekking in de eis van betrouwbaarheid in de wet wegvervoer goederen Nederlandse vrachtrijders nog verder op achterstand zal zetten ten opzichte van hun Oost-Europese collega's?


* Welke stappen bent u bereid te zetten om ervoor te zorgen dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hun werk veilig kunnen blijven uitoefenen? Wat kunt u in Nederland voor de vrachtwagenchauffeurs betekenen? En wat zal u met uw Europese collega's bespreken?


* Welke boodschap heeft u voor de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die deze winter "de straat op" willen?


Partij van de Arbeid