Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 november 2011

Vragen van de leden Van Dekken en Wolbert (beiden PvdA) over het bericht dat bewoners van krimpregio's minder gezond zijn dan bewoners elders in Nederland

aan de minister van Binnenlandse Zaken


* Heeft u kennis genomen van deze berichtgeving en het betreffende onderzoek door het RIVM? (1)
* Hoe beoordeelt u de conclusie uit het onderzoek dat bewoners in krimpregio's hun eigen gezondheid lager beoordelen dan bewoners elders in Nederland?
* Welke relatie ziet u in dit verband met sociaal economische gezondheidsverschillen in deze regio's?
* Hoe beoordeelt u de informatie dat, naast de eigen lage inschatting van de gezondheid van bewoners uit krimpgebieden, ook cijfermatig naar voren komt dat de levensverwachting van mensen lager ligt in deze gebieden en dat het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten hoger ligt dan elders in Nederland?
* Bent u het met ons eens dat dergelijke aanvullende sociale en medische constateringen de noodzaak voor een actief en visierijk krimpbeleid van de rijksoverheid aantonen?
* Zo ja, hoe uit zich dat in uw beleid voor deze krimpregio's? Zo nee, waarom niet?
* Welke concrete maatregelen heeft u op dit moment in uw beleidsvoornemens voor de krimpregio's opgenomen of gaat u opnemen n.a.v. deze berichtgeving en onderzoeksresultaten rondom de gezondheid van mensen in deze gebieden? (1) http://www.nu.nl/algemeen/2659286/inwoners-krimpregios-leven-korter.htmlhttp://www.nu.nl/algemeen/2659286/inwoners-krimpregios-leven-korter.html