Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 november 2011

Vragen van de leden Celik en Kuiken (beiden PvdA) over tussentijdse verzwaring van opleidingen voor MBO-deeltijdleerlingen

aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1. Hoe beoordeelt u de situatie waarin deeltijdopleidingen voor o.a. doktersassistente, tandartsassistente onderwijsassistent etc. vlak voor het einde van de opleiding een aantal verplichte vakken (o.a. wiskunde) toevoegen aan het onderwijsprogramma?


2. Klopt het dat dit gebeurt binnen deze deeltijdopleidingen vanwege de vanaf 2013-2014 verplichte centrale examens voor voltijdleerlingenn op niveau 4-opleidingen in het MBO?


3. Bent u bekend met het effect van deze examenmaatregel en vakkentoevoeging voor deeltijdstudies in het MBO van 1,5 jaar, waarbij deze leerlingen tussentijds een studieverzwaring opgelegd krijgen die zij niet nodig hebben aangezien deze groep aan het werk gaat en niet doorstroomt naar het HBO?


4. Vindt u het redelijk wanneer een opleiding, vlak voor het eind van de opleidingsduur, verplichte examenvakken toevoegt, ten opzichte van het programma wat bekend is gemaakt aan het begin van de periode? Zo ja, waarom mag dit in dit geval volgens u bij deze deeltijdstudies? Zo nee, hoe gaat u om met deze beschreven situatie?


5. Bent u bereid te onderzoeken op welke wijze u tegemoet kan komen aan deze MBO-deeltijdleerlingen, die nu tussentijds in hun opleiding negatieve effecten lijken te ondervinden van een examenmaatregel en vakkentoevoeging die voor voltijdse leerlingen met HBO-perspectief bedoeld zijn?




Partij van de Arbeid