Ongeautoriseerd boek 'Ik, Ratelband' vandaag verschenen


Emile Ratelband boos op auteur

AMSTERDAM, 20111026 -- Vandaag verschijnt ‘Ik, Ratelband, een verpletterend portret' van Henk Verhaeren bij uitgeverij CocoBooks. Het ongeautoriseerde boek over Emile Ratelband is voorlopig alleen als Ebook verkrijgbaar, omdat Ratelband publicatie probeert tegen te houden. De lancering van de papieren versie is uitgesteld naar 8 november.

Het plan van auteur Henk Verhaeren om de biografie van Emile Ratelband te schrijven, ontaardt al snel in een krankzinnig avontuur. De goeroe sleept zijn biograaf mee in een duizelingwekkende acht- baanrit door een dramatische levensfase: de zaken gaan slecht, zijn vrouw wil van hem scheiden en er komt niemand meer naar zijn seminars. Ondertussen belooft hij Verhaeren miljonair te maken, betrekt hem bij uit de hand lopende ‘kwajongensstreken’ en rijdt hen beiden in een aanval van neerslachtigheid op een haar na te pletter.

[Boekcover 'Ik, Ratelband, een verpletterend portret' van Henk Verhaeren] Wat is er aan de hand met Ratelband? Hoe wist hij het positieve denken groot te maken in Nederland? En hoe is dit te rijmen met zijn eigen pessimisme en depressies? Ratelband probeert krampachtig pijnlijke geheimen uit zijn verleden verborgen te houden, maar Verhaeren laat niet los. Het resultaat is een onthutsend en ontroerend portret van een man die voor miljoenen een held was. Tot het misging.

Henk Verhaeren is van meet af aan van plan om een boek over Ratelband te schrijven waarin zowel zijn positieve als de negatieve kanten aan bod zullen komen. Kortom, hij wil het ware gezicht van Ratelband tonen. Ratelband is het met deze benadering eens en werkt enthousiast mee. Vanaf maart 2010 rijdt Verhaeren met Ratelband mee kriskras door Nederland en Duitsland naar optredens en zakelijke afspraken. Tijdens de autoritten interviewt hij Ratelband. De intense vraaggesprekken dwingen Ratelband diep over zichzelf na te denken. Trauma’s die hij een leven lang met ‘positief denken’ wist te onderdrukken, komen ten slotte als bij een vulkaanuitbarsting naar boven.

In ‘Ik, Ratelband’ schetst Verhaeren een portret van een kleurrijke avonturier die miljoenen wist te verdienen, bedrijven succesvol reorganiseerde en tegen de stroom in het positieve denken in Nederland en Duitsland op de kaart zette; maar ook van een radeloze zestiger die worstelt met een midlife crisis en heimwee naar succesvollere tijden.

Ratelband is tot het laatste ogenblik enthousiast over het boekproject. Hij leest delen van het manuscript en is vol lof. Maar dan - vlak voor het boek ter perse gaat - verandert hij van gedachten. Bij nader inzien vindt hij het boek toch ‘te negatief’. Hij zegt dat hij heeft meegewerkt onder de voorwaarde dat het alleen met zijn toestemming mag worden gepubliceerd. Henk Verhaeren stelt dat hij juist vooraf nadrukkelijk carte blanche heeft bedongen en is niet van plan ruim een jaar werk in de prullenmand te gooien. Uitgever Pim Christiaans van uitgeverij CocoBooks probeert te bemiddelen: hij stelt voor het manuscript zo aan te passen dat beiden ermee kunnen leven; hij biedt Ratelband ook de gelegenheid om in een voorwoord zijn commentaar op de inhoud te geven. Ratelband wijst echter alle voorstellen af en blijft mordicus tegen publicatie van het boek.

Uiteindelijk besluiten Henk Verhaeren en zijn uitgever ‘Ik, Ratelband’ ongeautoriseerd uit te brengen. Omdat zij Ratelband tot het laatste moment tegemoet probeerden te komen, is de verschijningsdatum echter uitgesteld tot 8 november. Het boek is dus wel vanaf vandaag als Ebook verkrijgbaar in de winkel en via www.ikratelband.nl.

Van Henk Verhaeren (1967) verscheen in 1992 de roman ‘Zee’en in 2010 ‘Boven water’, de biografie van zijn broer,de succesvolle zwemcoach Jacco Verhaeren. Met ‘Boven Water’ oogstte Verhaeren veel lof:'Boven Water is in de stijl die Bibeb en Ischa Meijer bij voorkeur hanteerden. Heel toegankelijk, nooit saai of belerend. Prachtige anekdotes, maar vooral een wegwijzer voor wie streeft naar succes, waarin dan ook'. De Stem


Titel: ‘Ik, Ratelband’
Ondertitel: ‘Een verpletterend portret.’
Auteur: Henk Verhaeren
Uitgeverij: CocoBooks
Aantal pagina’s: 352
Prijs Ebook: € 14,95
ISBN Ebook: 978-90-79142-10-1