Nederlands Jeugdinstituut

Samengesteld gezin: Anders dan gewoon

14 september 2011

Congres dinsdag 8 november, Antropia Driebergen

In 2010 telde Nederland naar schatting 184.000 samengestelde gezinnen. Bijna één op de tien gezinnen is een zogeheten samengesteld gezin. Hierbij heeft minstens één van de ouders kinderen uit een ander huwelijk of eerdere relatie. Leven in een samengesteld gezin is anders dan gewoon en complexer omdat ieder een ander verleden heeft. Van beroepskrachten vraagt het specifieke kennis en kunde om met deze gezinnen te werken. Daarom biedt het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met Congresso het congres 'Samengesteld gezin: Anders dan gewoon' aan.

Dossier Samengesteld gezin

Het congres start met de lancering van het digitale dossier 'Samengesteld gezin' van het Nederlands Jeugdinstituut. Dit dossier geeft onder andere aandacht aan de vorming van een samengesteld gezin en alles wat daarbij komt kijken. Een samengesteld gezin kent heel specifieke kenmerken, valkuilen en uitdagingen. Als een nieuw gezin hiervan tijdig op de hoogte is, kunnen veel problemen voorkomen worden. Daarom zou het hulpaanbod zich al preventief moeten richten op gezinnen die een samengesteld gezin gaan vormen. Professionals die met deze gezinnen werken, hebben kennis nodig over wat de probleemgebieden kunnen zijn. Dit dossier helpt hen daarbij.

Programma

Na de lancering van het dossier verzorgt Magda Hengst, docent binnen de afdeling Social Work van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en gezinscoach van SamSam, praktijk voor samengestelde gezinnen, een inleiding over de bouwstenen van een samengesteld gezin. Ook biedt het congres een gevarieerd aanbod aan interactieve workshops. Van workshops die ingaan op morele dilemma's tot workshops over juridische aspecten bij samengestelde gezinnen. Of over roze ouderschap, een kinderwens, systeemdynamieken en verdeling van de kinderalimentatie. Tot slot is er een kennis- en netwerkplein. Daar kunnen bezoekers informatie verzamelen bij de verschillende informatietafels en kunnen ze met elkaar in gesprek over specifieke vraagstukken rond het samengestelde gezin.

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor professionals die te maken hebben met ouders en kinderen uit samengestelde gezinnen. Zoals therapeuten, mediators, opvoedondersteuners, maatschappelijk werk, rechters, advocaten, onderwijsadviesbureaus, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en onderwijzers.

Meer informatie

Het congres Samengesteld gezin: Anders dan gewoon vindt plaats op dinsdag 8 november 2011, van 10.00-16.30 uur in Antropia te Driebergen.

Voor meer informatie en voor aanmelding: www.congressamengesteldgezin.nl. #samengesteldgezin