KRO

KRO Puberruil: Boerendochter Krista ruilt met dierenactiviste Shiva

Uitzenddatum: 08/11/2011

In Puberruil ruilen pubers vijf dagen van leven, inclusief ouders, vrienden en school en worden daarmee in een ogenschijnlijk totaal andere en onbekende leefomgeving geplaatst. Centrale vraag is: wat nemen de pubers tijdens hun vijfdaagse verblijf van elkaar over in een voor hen onbekende en soms onbegrepen wereld? In deze aflevering verruilt de ontwapenende boerendochter Krista het Twentse Markelo voor Lelystad, waar dierenactiviste Shiva woont. Puberruil wordt gepresenteerd door Ajouad El Miloudi.

De 16-jarige Krista woont samen met haar ouders en oma op een boerderij in het Twentse Markelo. Krista is dol op het boerenleven, tevens de broodwinning van haar ouders. Vaders staat de hele dag tussen `zijn dames' de koeien, moeders klust wat bij in een konijnenfokkerij en oma zorgt dat er iedere middag een pot dampende Hollandse kost op tafel staat. Spontane Krista leidt een heerlijk, zorgeloos leven en de wereld buiten de regio kent ze nauwelijks. Ze heeft een bijbaantje bij een restaurant in de buurt en is fanatiek met zwemmen. Krista heeft een grote vriendengroep en is in het weekend de gangmaker van `de keet', een stacaravan waar Krista en haar `kameraden' onder het genot van een drankje meedeinen op oer-Hollandse piratenmuziek.

Krista ruilt met Shiva van 18, die samen met haar moeder, 6 honden en evenzoveel katten in een klein, knus huis in Lelystad woont. Shiva's verloofde Thomas komt ook vaak over de vloer, dat is wel zo gezellig. Shiva is met haar tattoo's, piercings en felrode haar een opvallende verschijning. Ze is een dierenactiviste in hart en nieren. Als ze iemand met een bontkraag ziet kan ze zich moeilijk inhouden en zo vaak als ze kan voert ze actie tegen dierenleed. Zelfs haar verloofde moet uit de buurt blijven als hij vlees heeft gegeten. `Dan ga ik echt niet met hem zoenen!' Shiva gaat graag op stap in de Underground, waar ze zich tijdens metalconcerten wild dansend mengt in `moshpits', en zich nadien soms niet meer kan herinneren hoe ze is thuisgekomen.

Hoe reageren de ouders van Krista, die vinden dat normaal gek genoeg is, als Shiva voor de deur staat? Kan Shiva haar principes overboord gooien tijdens het werken op de boerderij? En hoe vergaat het Krista in de jacht naar een trouwjurk? Zal ze net zo'n fanatieke dierenactiviste zijn als Shiva?

KRO Puberrruil (afl.5), dinsdag 8 november om 21.20 uur op Nederland 3