Gemeente Maastricht

Duurzaamheidstoer van start in Maastricht


1 november 2011

De gemeente heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken werkt ze samen met burgers, organisaties en bedrijven. Dit najaar start de gemeente een duurzaamheidstoer door heel Maastricht. De toer bestaat uit verschillende onderdelen. Wethouder Albert Nuss: "Willen we als stad onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid halen, dan kan dat niet zonder onze burgers. Als gemeente moeten we daarom onze burgers helpen om duurzamer te gaan leven. Met deze duurzaamheidstoer helpen we ze op weg."

Energiemarkten voor bewoners
Zo verzorgt de gemeente samen met regionale en lokale ondernemers, milieuorganisaties, woningbouwcorporaties en Provincie Limburg vier energiemarkten verspreid over heel de stad. De eerste markt vindt plaats op 8 november van 15.00 tot 21.30 uur in basisschool Sint Oda aan de Pastoor Habetsstraat 40. Op de markten krijgen burgers tips over energiebesparing, informatie over isolerende maatregelen en uitleg over subsidiemogelijkheden voor huiseigenaren.

Workshops voor verenigingen
Ook verzorgt de gemeente workshops duurzaamheid voor sportverenigingen, scouting en jongerenorganisaties. Deze clubs ontvangen een algemeen informatiepakket over mogelijkheden tot energiebesparing en duurzaam gedrag. Vervolgens worden de verenigingen uitgenodigd om iemand als `energieadviseur' af te vaardigen. Die energieadviseurs krijgen een workshop waarin in detail op mogelijkheden en vragen wordt ingegaan.

Adviespunt Duurzaam (ver)bouwen bij GemeenteLoket Vanaf eind november start een adviespunt Duurzaam (ver)bouwen voor burgers met plannen om hun woning energiezuinig te (ver)bouwen. Een energieadviseur houdt wekelijks op donderdag van 17-19 uur een spreekuur bij het GemeenteLoket. Op deze plek komt ook een tentoonstelling over Duurzame Ontwikkeling om burgers op een toegankelijke manier te informeren over verschillende aspecten van duurzaamheid. Er komt ook een (digitale) ideeënbus te staan waar burgers hun plannen en ideeën kunnen aandragen op het gebied van duurzaamheid.

Energy Battle
Maastricht neemt deel aan de landelijke Klimaatverbond Energy Battle die loopt van 10 oktober tot 10 januari. Negen gemeenten nemen deel aan de wedstrijd. De gemeente met de grootste behaalde besparing is de winnaar. Wie wint wordt bekendgemaakt op 12 februari 2012 tijdens de Warme Truiendag.

Minisymposium
Op 15 november vindt een minisymposium plaats over duurzame/sociale innovatieve projecten.

Dit wordt speciaal georganiseerd voor professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij buurt- en wijkontwikkeling.