Provincie Noord-Brabant

|7 november 2011
Voorronde Nationaal Jeugddebat Brabantse jongeren in debat

Ruim zestig Brabantse jongeren tussen twaalf en achttien jaar doen dinsdag 8 november mee aan het Provinciaal Jeugddebat in het provinciehuis van Noord-Brabant. Met elkaar en met Brabantse Statenleden debatteren ze over een aantal actuele onderwerpen. Het Provinciaal Jeugddebat wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad.

Het provinciale debat is de voorronde van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer. Het debat wordt geleid door Mieke Geeraedts, vice-voorzitter van Provinciale Staten en fractievoorzitter van de VVD. Aan het debat doen de volgende Brabantse Statenleden mee: Jeffrey van Agtmaal (CDA), Marieke Tetteroo (PvdA), Jan Kerkhoff (PVV) en Jeroen Hageman (D66). De jongeren zijn afkomstig uit Eindhoven, Son en Breugel, Waalre, Geldrop, Alphen, Schijndel, Cuijk, Heeze, Goirle en Veldhoven.

Onderwerpen Provinciale Staten van Noord-Brabant ondersteunen deze activiteit van harte. Zij vinden dat jongeren moeten meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat de jongeren zelf belangrijk vinden. Ook kan door middel van het Provinciaal Jeugddebat de kloof tussen de politiek en de jongeren kleiner worden. Zowel de jongeren als de Statenleden komen zo meer over elkaar te weten.

De onderwerpen die op 8 november aan de orde komen, zijn: wonen in een stad of dorp in Brabant, jongeren en geld, recreatie, gezond leven tussen mens en dier.

Winnaars naar Nationaal Jeugddebat Aan het einde van het Provinciaal Jeugddebat worden in elke provincie twaalf jongeren uitgekozen die door mogen naar het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer. De geselecteerde jongeren krijgen de mogelijkheid om na een debattraining hun voorstel over een actueel jongerenonderwerp te presenteren aan de bewindspersonen in de Tweede Kamer.

Programma en deelname Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, opent om 10.00 uur het Provinciaal Jeugddebat in de Statenzaal. Daarna worden de jongeren ingedeeld in groepen. Maximaal vier groepen gaan aan de slag met een onderwerp. Onder begeleiding van getrainde oud-deelnemers maken de groepen per onderwerp een

voorstel. Hierbij worden twee belangrijke criteria gehanteerd: het is een oplossing voor jongeren en het moet binnen provinciale kaders gehouden worden.

Na de lunchpauze start om 13.30 uur het debat en leggen de jongeren de voorstellen voor aan de Brabantse Statenleden en verdedigen die.



Provincie Noord-Brabant