Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 8 november 2011

Groente- en fruittelers leren de biologische praktijk in Drenthe

Dinsdag 1 november stapten Nederlandse en Belgische groente- en fruittelers in de bus om kennis te maken met de Drentse biologische praktijk door drie verschillende bedrijven te bezoeken. Kennisuitwisseling en oriëntatie stonden centraal in deze boer on tour. Aan het eind van de dag reageerden de deelnemers unaniem enthousiast over de tour. Er is veel kennis opgedaan over de biologische groente- en fruitteelt, over de afzetmogelijkheden en over de dagelijkse gang van zaken op de bezochte bedrijven. In opdracht van provincie Drenthe organiseerde Projecten LTO Noord in samenwerking met de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw de boer on tour. Ook het vervolgtraject met een oriëntatiecursus en een quickscan hoort bij dit project.

Om half tien stapten een tiental ondernemers in de bus. Na een korte voorstellingsronde, gingen de fruit- en groentetelers met behulp van werkbladen aan de slag met onder andere de vragen: 'Wat wil ik vandaag leren en wat betekent omschakeling voor mij.' Onderling werd al veel informatie uitgewisseld en startte de oriëntatie voor het eigen bedrijf direct. Op het eerste bezochte bedrijf, blauwe bessen bedrijf Noorderbos in Tiendeveen, leidde Maria Buitenkamp de groep rond. Met verwondering en bewondering luisterden de ondernemers naar haar verhaal. Enkele jaren geleden hebben Maria en haar partner Edo Biewinga 11 hectare grond gekocht en zijn zij begonnen met biologische blauwe bessen. Voor hen als afgestudeerde milieudeskundigen was de stap naar de biologische teelt een logische. Zij huren arbeidskrachten in voor de onkruidbestrijding en de pluk. Ook zijn zij steeds bezig om de mechanische onkruidbestrijding en bemesting verder te verbeteren. Een deel van de opbrengst kunnen zij b iologisch afzetten. 'De vraag voor het product moet nog groeien', vertelt Buitenkamp. De blauwe bessen worden voor het grootste deel verkocht aan één groothandel. Dit is een bewuste keuze zodat zij zich volledig op de teelt kunnen concentreren. Na het bedrijfsbezoek werden de telers door Gerjan Brouwer van DLV Plant geïnformeerd over de productiewijze van andere fruitteelten.

Diversiteit
De boer on tour werd na een korte busrit vervolgd op het groenteteeltbedrijf 't Leeuweriksveld in Wilhelmsoord. De ondernemers Wouter en Kathinka Kamphuis serveerden een biologische lunch. Tijdens de lunch vertelde Arend Zeelenberg van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw over de afzetmogelijkheden voor Nederlands geteelde biologisch fruit en groente. De markt is nog steeds groeiende, ondanks de crisis is vorig jaar 30% meer afzet gerealiseerd dan het jaar daarvoor. Dit gaat over het hele assortiment, waarbij de versproducten een belangrijk aandeel hebben. Ook de afzet in biologisch fruit groeit sterk en biedt nog veel mogelijkheden. Het belangrijkste afzetkanaal is via de groothandel naar natuurvoeding en retail. Andere mogelijkheden zijn om zelf de afzet ter hand te nemen en zelf de contacten te leggen met alle verkoopkanalen in de eigen omgeving zoals supermarktwinkels, horeca en speciaalzaken. De ervaring leert dat biologische streekproducten 'in' zijn. Een and ere manier is de huisverkoop via een (web)winkel of via samengestelde groente - fruitpakketten. De biologische ondernemers Kamphuis maken gebruik van de laatstgenoemde afzetkanalen: huisverkoop en pakketten. Zij verbouwen op hun bedrijf van 5,5 ha op 2,5 ha dertig verschillende groenten. Voor de vruchtwisseling zaaien zij graan en grasklaver is. Op één hectare hebben zij gras waarop in de toekomst wellicht een paar koeien worden gehouden. Door de variëteit van de groenten zoals boerenkool, spruiten, veldsla, tomaten en asperges kan Kamphuis gedurende het hele jaar aan zijn klantenkring zijn groentetassen verkopen. Ook vult hij zijn assortiment aan met producten van telers uit de buurt. Kamphuis kan zijn producten goed kwijt, de klanten waarderen zijn producten die hij samen met twee vaste medewerkers en een paar vrijwilligers teelt.

Verwerking
Als laatste bedrijf werd het snij- en verpakkingsbedrijf de Wenning in Orvelte bezocht. De onderneemster Riegiena Eefsting leidde de groep rond op haar bedrijf. Eefsting snijdt en verpakt in opdracht van diverse klanten zoals supermarktketens, groothandelaren en grootverbruikers (o.a. het UMC Groningen) biologische groenten. Ook stelt zij zelf kant- en klaar groentepakketten samen. Haar inspiratie vindt zij in de smaak van het biologische product en de liefde voor (biologisch) koken. Terwijl de telers werden rondgeleid, vulden medewerkers van de Wenning zakken met boerenkool. Zo werd de dagelijkse praktijk ervaren. De Wenning heeft nog ruimte voor telers.

Vervolg
Op de terugreis werd nagepraat over de ervaringen opgedaan op de bedrijven. De passie en de gedrevenheid van de bezochte ondernemers was opvallend, vonden de deelnemers. De stap naar een biologische bedrijfsvoering was voor de meeste deelnemers nu nog te groot. 'Door het aanschouwen en de informatievoorziening word je ook weer als ondernemer op scherp gezet, zo'n dag is meer dan waardevol', aldus een van de deelnemers. Voor verdere oriëntatie kunnen groente-en fruittelers contact opnemen met Goaitske Iepema van Projecten LTO Noord via 088 888 66 77 of giepema@projectenltonoord.nl Ondernemers kunnen nog deelnemen aan een oriëntatiecursus en/of een quickscan. Oriënteren biedt kansen!




Ingezonden persbericht