Arcadis NV

Arnhem, 8 november 2011
ARCADIS maakt in Spanje grond schoon met GRiP

ARCADIS maakt in het Spaanse Baskenland grond schoon via de GRiP® methode. Deze werkwijze, sanering voor een gegarandeerde prijs met een gekoppelde verzekering, is relatief nieuw. Het gaat om een bedrijf in de automotive industrie in de omgeving van Bilbao waar grond met een chroomvervuiling wordt schoongemaakt. De hele operatie wordt vanuit Nederland georganiseerd en uitgevoerd. Met deze opdracht is een bedrag van ongeveer 700.000 euro gemoeid. Dat maakte ARCADIS dinsdag bekend.

In Amerika wordt GRiP® al vele jaren gebruikt bij vooral terreinen bij de olie- en gasindustrie en chemie- en defensielocaties. In dat land zijn voor ongeveer 1 miljard dollar aan contracten afgesloten. In Nederland gaat het om enkele kleinere projecten met in totaal een bedrag van 10 tot 15 miljoen euro. Bij de toepassing van GRiP® wordt vervuilde grond tegen een gegarandeerde prijs schoongemaakt. Er komt een garantie dat de grond ook echt volgens de geldende regels is schoongemaakt. Tegenvallers die bij de sanering naar boven komen, zijn voor rekening van ARCADIS. Hierbij zit ook een verzekeringspolis. Via deze wijze is ook begin dit jaar begonnen met een terrein gegarandeerd te ontdoen van vluchtige chloorkoolwaterstoffen in het Duitse Darmstadt.

In Nederland is GRiP® op twee plekken toegepast. Daarbij gaat het op de ene plek om olie en op de andere de aanwezigheid van zware metalen. Volgens programmadirecteur Joop Verhagen van ARCADIS Nederland begint het GRiP programma nu op stoom te komen. ,,Een belangrijke stimulans kan komen van het overheidsbeleid om spoedlocaties aan te pakken.''

Contact

Tim Preger
06 2706 2406 of 026 3778 555