Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 november 2011

Tijdloze tassen in nieuwe editie boek Bags
Meer dan 300 foto's illustreren de geschiedenis van de tas

Waarom is de Kelly-bag van Hermès tijdloos, welke tas van Versace droeg Madonna en waarom was een châtelaine een statussymbool in de Middeleeuwen? Wat is er zo bijzonder aan een tas van sablé kralen? Hoe en waarom is het gebruik van tassen over de eeuwen veranderd? Deze vragen worden beantwoord in de nieuwe uitgave van het boek Bags dat ter ere van het 15-jarig bestaan van Tassenmuseum Hendrikje verschijnt. Het boek Bags neemt je mee door 500 jaar gebruik van de tas en bevat meer dan 300 prachtige kleurenfoto's van de belangrijkste tassen in de collectie van het museum.

Door de eeuwen heen is de tas beïnvloed door trends in mode, design en kunst, en door sociaal-culturele ontwikkelingen en de emancipatie van de vrouw. Het boek Bags kan dienen als aanvulling op de collectie die te zien is in het museum; het laat tassen zien in al hun verscheidenheid en is een must voor liefhebbers en professionals. Bags is geschreven door Sigrid Ivo, conservator en directeur van Tassenmuseum Hendrikje en de foto's zijn gemaakt door fotograaf Leo Potma.

Bags
Paperback, 384 pagina's, ISBN nummer 978 90 5496 143 7 Uitgever Pepin Press, Amsterdam/Singapore
Taal: Nederlands, Engels, Frans en Spaans
Prijs: ¤ 25,-
Te koop in de museumwinkel van Tassenmuseum Hendrikje en via de webwinkel www.hendrikjedesignerbags.nl.

Boek Bags
Tijdloze tas: Kelly-bag van Hermès, Frankrijk, 1990-2000 Bruidsbuidel van sablé-kralen (glaskralen die zo klein zijn als een zandkorrel), Frankrijk, 18e eeuw

Meer over Sigrid Ivo
Sigrid Ivo is conservator en directeur van Tassenmuseum Hendrikje. Het museum is ontstaan uit de privé collectie van haar moeder, Hendrikje Ivo, die gedurende 35 jaar tassen verzamelde. Als kusthistorica specialiseerde Ivo zich in de geschiedenis van de tas. Zij publiceert regelmatig over dit onderwerp.

15-Jarig Jubileum Tassenmuseum Hendrikje
In 1996 opende Hendrikje Ivo de deuren van haar Amstelveense woning om haar bijzondere collectie tassen te tonen aan het publiek. Inmiddels is Tassenmuseum Hendrikje het grootste tassenmuseum ter wereld, is het gevestigd in een prachtig pand aan de Herengracht en komen er jaarlijks 60.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt het museum een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Te zien zijn bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.

Noot voor de redactie,