Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Texel, 8 november 2011
Deel Vlieland in Texelse handen

Opzienbarende ontdekking: een stukje van Vlieland behoort tot het grondgebied van Texel. Uit een nauwkeurige meting is gebleken dat de gemeentegrens van het ene Waddeneiland (Texel) over de zuidwestpunt van het andere (Vlieland) loopt. En dat zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben...

Hoe het kan? De Vliehors, de grote zandvlakte aan de zuidkust van Vlieland, groeit op natuurlijke wijze al jarenlang steeds verder aan. Het eiland schuift daardoor op richting Texel. Nu zelfs zó ver, dat de gemeentelijke grens - die het zeegebied tussen beide eilanden onderverdeelt - wordt overschreden.

Wat de gevolgen zijn? Alle Texelse regels zullen nu ook voor die plek gelden, er komen borden met de tekst 'Gemeente Texel' en diverse vergunningen moeten anders worden aangevraagd. Om bijvoorbeeld met een voertuig (zoals de Vliehors Expres) over het Texelse deel van de Vliehors te mogen rijden, is vergunning van de gemeente Texel nodig. De burgemeester van Texel is voortaan virtueel ook burgemeester van dit stukje Vlieland en bovendien ook strandvonder. Aangespoelde voorwerpen, tot en met gestrande schepen, zijn daar dus voor Texel. Behalve de gemeentegrens is ook de provinciegrens in het geding. Vlieland ligt nu voor een deel in Noord-Holland en Texel zit 'vast' aan de Friese Waddeneilanden (oftewel VAST). Het eiland blijft wel Vlieland heten, maar de provincie Friesland heeft geen zeggenschap meer over de Texelse punt. Zo zullen er vast nog veel meer zaken zijn die opeens veranderen.

Hoe dit is ontdekt? Tijdens het maken van luchtfoto's was het verschuiven van de Vliehors opgevallen bij fotograaf Pieter de Vries en zijn piloot Piet Standaart. Ze zijn dit gaan checken met behulp van GPS en inderdaad: de coördinaten vormen het bewijs. De twee gingen er vervolgens met een boot heen om het nieuwe land voor het eerst door Texelaars te laten beroeren.

Een foto van deze historische gebeurtenis staat in het gloednieuwe boek 'Texel XL', dat aan de hand van boeiende luchtfoto's een actueel en verrassend beeld van Texel geeft. Tijdens de presentatie van het fotoboek, dinsdag 8 november, maakte Pieter de Vries de ontdekking zelf wereldkundig. Hij was erg blij met de nieuwe situatie. 'Het geeft weer een extra impuls voor de Texelse ondernemers. Mijn eilandgenoten kennende weet ik, dat ze onmiddellijk beginnen met het uitwerken van plannen om dit stuk van Vlieland te gaan exploiteren. Het is ook rechtvaardig dat het bij Texel gaat horen. Want het ligt dichterbij Texel dan bij de bewoonde wereld van Vlieland. Het bijkomende voordeel is ook dat het steeds groter wordt.'