Gasunie

Groningen/Lubmin, 8 november 2011

Nieuw gas voor Europa: Premier Rutte bij opening Nord Stream

Vandaag is in Lubmin (Noord-Duitsland) de nieuwe Nord Stream gaspijpleiding officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Merkel, de Russische president Medvedev, premier Rutte, de Franse premier Fillon en Eurocommissaris Oettinger. Nederland heeft via staatsdeelneming Gasunie, dat in Nederland en Europa gasinfrastructuur ontwikkelt en beheert, een aandeel van negen procent in dit project. Nord Stream is een 1.224 kilometer lange gasleiding die over de bodem van de Oostzee van het Russische Vyborg naar het aanlandingspunt bij Lubmin loopt. Een tweede parallelle leiding is nog in aanleg. Als die in 2012 ook in gebruik wordt genomen zal Nord Stream een capaciteit van 55 miljard kubieke meter per jaar hebben, genoeg voor de levering van gas voor circa 26 miljoen huishoudens.

Nord Stream is verbonden met het Europese gasnetwerk en het project geniet een Europese prioriteitsstatus, de zogenaamde TEN-E. Vanuit Lubmin kan het gas verder worden getransporteerd in zuidelijke en oostelijke richting. Daarnaast zal het Nord Stream-gas straks via de nieuwe NEL-leiding (Nordeuropäische Erdgasleitung, waarin Gasunie een aandeel heeft van 20%) rechtstreeks aansluiting krijgen op het Duitse netwerk van Gasunie. Via het grensoverschrijdende Gasunie-transportsysteem kan het gas naar de markten in en rond Nederland en naar Denemarken.

Bijdrage aan energiezekerheid

Nord Stream vormt voor Europa een directe verbinding met de immense Russische gasvoorraden en levert daarmee een bijdrage aan de Europese voorzieningszekerheid. De overige aandeelhouders in Nord Stream zijn het Russische Gazprom (51 procent), de Duitse bedrijven BASF/Wintershall en E.ON Ruhrgas (elk 15,5 procent) en het Franse GDF SUEZ (negen procent).

Premier Rutte stelde in zijn speech: 'Het bundelen van energie loont. Dat wordt vandaag maar weer eens bewezen. Als vertegenwoordiger van Nederland ben ik er trots op dat ons land hieraan via Gasunie een substantiële bijdrage levert. Onze sterke en innovatieve gassector draait momenteel op volle toeren. Want Nederland heeft de ambitie om in de toekomst hét gasknooppunt van Noordwest-Europa te zijn.' Nord Stream is onderdeel van de gasrotonde-filosofie, die ervoor zorgt dat Nederland en aangrenzende gasmarktgebieden een goede aansluiting krijgen en houden op de gasvoorraden van de toekomst. Dat is voor energiezekerheid en economie van groot belang.

Gerealiseerd binnen tijd en budget

Paul van Gelder, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Gasunie: "Dat de Nord Stream-organisatie erin geslaagd is een van de grootste gasinfrastructuurprojecten ter wereld op tijd en binnen budget te realiseren, is een prestatie van formaat. Het is een complex project, zowel technisch als op het gebied van internationale vergunningverlening. Wij zijn er trots op om hier als Gasunie, in het belang van Nederland actief deel van uit te maken. Het is een prachtig staaltje van internationale samenwerking. We laten als Nederland-gasland zien waar we sterk in zijn."

Private financiering

Met Nord Stream is een investering van 7,4 miljard euro gemoeid. De belangstelling vanuit de financiële markten voor dit project is groot en illustreert hoeveel vertrouwen de financiële markten hebben in de soliditeit van dit project en in de ontwikkeling van de Europese gasmarkt. Het project wordt voor 70% gefinancierd door 26 internationale banken, voor de overige 30% door de aandeelhouders. Met de financiering van het project zijn geen belastinggelden gemoeid.

Gas nodig in duurzame energiemix

Gas speelt een cruciale rol in de Europese energiemix van de toekomst, doordat het helpt bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Aardgas produceert bij verbranding namelijk twee keer minder CO2 als bijvoorbeeld kolen en het is bovendien wereldwijd ruim voorradig. Het is door zijn flexibele inzetbaarheid bovendien bij uitstek geschikt om het schommelende aanbod van zonne- en windenergie op te vangen. Daarmee maakt het een toename van duurzaam energieaanbod mogelijk, terwijl de stabiliteit van de energievoorziening als geheel geborgd blijft. Dit is een van de redenen waarom bijvoorbeeld Denemarken, met het oog op de uitbreiding van windenergie, de levering Nord Stream-gas via het Duitse Gasunie-net verwelkomt. Maar ook voor andere Europese landen is voldoende aanvoer van gas van groot belang, zeker nu andere energieopties in veel landen onder druk zijn komen te staan.

EINDE BERICHT