Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 8 november   |
|2011                                              |

1. Missie Istanbul Met name op de gebieden health care, design, innovatie en onderwijs zijn er kansen voor samenwerking tussen Istanbul en Brabant. Dat blijkt uit het verslag van de bestuurlijke- en handelsmissie ( in september van dit jaar) naar deze Turkse stad. De provincie is voornemens om najaar 2012 een vervolgbezoek rond health care aan Istanbul te brengen.

2. Subsidieregeling Podium Kunsten Aan de commissie Cultuur en Samenleving wordt binnenkort een eerste concept voorgelegd van een subsidieregeling voor Podiumkunsten en Beeldend & Multimedia voorgelegd. De regeling is gemaakt op basis van de zes uitgangspunten die Provinciale Staten op 23 oktober hebben vastgelegd: maatschappelijk belang, denken en werken in ketens staat centraal, samenwerking is een pré, de rol van de provincie is bovenlokaal, experiment en vernieuwing wordt gestimuleerd, en ten slotte: draagt bij aan de ambitie van 2018Brabant.

3. Proefboringen schaliegas Minister Verhagen (EL&I) heeft toegezegd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de mogelijke gevolgen van de winning van schaliegas. Het onderzoek naar het opsporen en winning van schaliegas kijkt naar de mogelijke gevolgen voor de veiligheid en de invloed op mens, natuur en milieu. De bedoeling is dat de resultaten in de zomer van 2012 beschikbaar zijn, nog voordat de eerste proefboringen worden gedaan. Brabant had de minister hierom gevraagd. In een brief informeren GS de Statencommissie E&H over de laatste ontwikkelingen.

4. Toekomst informatievoorziening Brabant Brabant wil een topkennis- en innovatieregio zijn en blijven. Een belangrijke randvoorwaarde daarvoor is dat burgers zo optimaal mogelijk toegang tot informatie hebben. De provincie heeft in dat kader een aantal wettelijke taken die hierbij aansluiten, taken op het gebied van bibliotheken en de regionale omroep. GS hebben besloten om een verkennend traject in te gaan om de provinciale rol rond het thema 'innovatie in informatievoorziening' nader te bepalen, mede in het kader van de provinciale taken op het gebied van bibliotheekwerk en de regionale omroep. Deze eerste startnotitie wordt op 25 november 2011 besproken door de Statencommissie Cultuur en Samenleving.

5. Statenvragen PvdD over handhaving luchtwassers In 2011 zijn tot begin oktober 2343 klachten bij de provincie over stank en stof binnengekomen. Bij 166 klachten werd door de klager een veehouderij als vermoedelijke veroorzaker van de stankklacht genoemd. Klachten die bij de provinciale milieuklachtencentrale worden ingebracht en bedoeld zijn voor een ander bevoegd gezag worden naar dit gezag doorgezet. Buiten kantooruren zijn er toezichthouders beschikbaar die op afroep van de milieuklachtencentrale beschikbaar zijn voor klachtonderzoek bij provinciale bedrijven. Voor de provinciale bedrijven zijn er als front-office vier toezichthouders beschikbaar in de provincie, in elke regio één. Zij kunnen te allen tijde een beroep doen op de daartoe aangewezen provinciale toezichthouder. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de PvdD.

6. Statenvragen PVV over verbouwing Provinciehuis Na de verbouwing van het Provinciehuis passen de 1365 medewerkers (gelijk aan 1000 fte, de toekomstige omvang van de organisatie) op de 1050 werkplekken in de toren, mits gebruik wordt gemaakt van het flexconcept. Huurlocaties en de vleugel zijn dan niet meer nodig. De provincie heeft een organisatie-ontwikkelingstraject ingezet om de organisatie aan te passen aan de nieuwe opgave en ambities. Om integraal te kunnen werken, is een flexibel huisvestingsconcept nodig. Dit antwoorden GS op vragen van de PVV-fractie.