Ingezonden persbericht


http://www.msc.org/nieuws/nieuws/atlantische-seabob-uit-suriname-eerste-tropische-garnaal-met-msc-keurmerk

8 november 2011

Atlantische seabob uit Suriname draagt als eerste tropische garnaal het MSC-keurmerk

Suriname viert een bijzondere première: Binnenkort zijn de eerste seabob garnalen met het blauwe MSC-keurmerk voor duurzame visserij verkrijgbaar. Na een zeer intensieve voorbereidingsperiode van twee jaar heeft de Surinaamse Atlantische seabob garnalenvisserij als eerste visserij op tropische garnalen het duurzaamheidscertificaat van de Marine Stewardship Council (1) weten te behalen. Het onafhankelijke certificeringsbureau Food Certification International Ltd. heeft de MSC beoordeling van in totaal 20 Surinaamse schepen in opdracht van de Heiploeg Group (2) doorgevoerd. Op deze prestatie mogen de vissers terecht erg trots zijn - zij hebben in een gezamenlijk initiatief met de betrokken visserijbedrijven en ondersteuning van de overheid hard gewerkt om de visserij te verduurzamen. Het behalen van het MSC certificaat door de seabob visserij wordt in Suriname dan ook groots gevierd: Tijdens een 'seabob cocktail party' in het Torarica Hotel op woensdag, 9 november zal het MSC certificaat in ontvangst worden genomen worden door het Surinaamse Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de visserijbedrijven.

Over de visserij
De visserij op Atlantische seabob (Xiphopenaeus kroyeri), een kleine kortlevende garnaal, vindt plaats in de kustwateren van Suriname in het Grote Marine Ecosysteem van Guyana-Brazilië. De visserij op de seabob wordt uitgeoefend met twin-rigs en loopt het hele jaar door. De seabobvissers voeren hun vangsten aan bij de lokale vlootbeheerders en verwerkingsbedrijven van Heiploeg Suriname en Namoona/SAIL. De jaarlijkse aanlandingen bedragen ongeveer 10.000 ton. De seabob visserij is van enorm belang voor de lokale economie. De seabob producten zijn voornamelijk bestemd voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt.

MSC-keurmerk beloont inspanningen
Voor de seabob projectleiders, Chris Meskens en Ralph Sanders van Heiploeg Group (locatie Morubel NV in België), betekent de MSC certificering van deze visserij een enorme stap voor de ontwikkeling van de markt voor schaal- en schelpdieren: "Door deze erkenning wordt de seabob veel meer dan 'een garnaal': de Surinaamse seabob is een duurzame garnaal, met een heel verhaal. De MSC certificering betekent dan ook meer dan alleen een keurmerk op onze seabob producten; het is een beloning voor iedereen die onze enorme inspanningen heeft gesteund zodat de Surinaamse seabob visserij nu aan de MSC-standaard kan voldoen: Vissers, Heiploeg Suriname, de visserijafdeling van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij, Namoona/SAIL en wetenschappers. Het MSC traject is een voorbeeld voor de positieve invloed die het bedrijfsleven op de visserij en het visserijbeheer kan uitoefenen."

Seabob visserij belangrijk voorbeeld voor verduurzaming Rupert Howes, Algemeen Directeur van MSC, is erg blij dat de inspanningen van de visserij nu worden beloond met het MSC certificaat: "De certificering van de Surinaamse Atlantische seabob-garnaalvisserij illustreert waar het MSC-programma over gaat: de samenwerking tussen belanghebbenden aanmoedigen om zo tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar gecertificeerde vis en tegelijkertijd een gedeelde visie van gezonde oceanen te verwezenlijken. Ik feliciteer de visserij en alle betrokken partijen dat zij dit punt hebben weten te bereiken. Het was een proces met behoorlijke uitdagingen. Uit de voorstudie die werd gedaan, bleek dat deze visserij een aantal punten sterk moest verbeteren om aan de MSC-standaard voor duurzame visserij te voldoen. De visserij heeft, samen met haar partners en de Surinaamse overheid, deze handschoen opgepakt. Ze hebben veranderingen doorgevoerd die echte milieuvoordelen zullen opleveren. Daarmee stellen de seabobvissers een voorbeeld voor andere visserij en in deze regio."