Ingezonden persbericht


D66 Rotterdam

Dinsdag 07 november 2011

D66 Rotterdam: Vernieuwing juist nu centraal

Voor de gemeenteraadsverkiezing van 2010 richtte D66 Rotterdam zich tot de lezer van haar verkiezingsprogramma met de opmerking 'D66 kiest voor vernieuwing omdat het nodig is'. Ruim anderhalf jaar later is de realiteit dat we vernieuwen omdat het niet anders kán, om de portemonnee van de stad Rotterdam op orde te brengen. Maar het vernieuwen op zich staat nog immer overeind. D66 Rotterdam steunt het college in haar keuzen om te bezuinigen en vooral ook in haar ambities om te blijven investeren, in Rotterdammers en in de stad.

Economie en Talentontwikkeling

De coalitie van Pvda, D66, VVD en CDA blijft investeren in de economie en in talentontwikkeling van de Rotterdammers.

Groene school Om de talentontwikkeling van de Rotterdamse jeugd te bevorderen dient D66 Rotterdam een motie in ('Groene school') om, het budget dat Rotterdam van het Rijk krijgt, 1 miljoen euro, om gebouwen te verduurzamen, te starten met schoolgebouwen. Op veel Rotterdamse scholen is het binnenklimaat niet goed. Genoeg zuurstof in het klaslokaal draagt bij aan de leerprestaties van de jeugd.

Krachtig Rotterdams visitekaartje Om een extra impuls te geven aan de economie dient D66 Rotterdam een motie in ('Bestuurlijke Spaghetti') die verschillende Rotterdamse diensten, zoals het Rotterdam Investment Agency (RIA), Chief Marketing Office (CMO) en Rotterdam Marketing samenvoegt. Al deze partijen hebben als doel Rotterdam op de kaart te zetten, zowel bij bezoekers van de stad als bij buitenlandse bedrijven en investeerders. Door deze partijen samen te voegen wordt het Rotterdamse visitekaartje nóg krachtiger en de informatie voor bedrijven en investeerders beter gebundeld.

De kracht van Rotterdammers

D66 Rotterdam streeft een overheid na die Rotterdammers stimuleert tot het nemen van initiatieven, de fractie gelooft in de kracht van mensen.

Instandhouding kennisinfrastructuur Daarom dient de fractie een motie in om ervoor te zorgen dat, door de bezuinigingen, de kennis van instellingen op het gebied van discriminatie en emancipatie niet verloren gaat. Op voorstel van het college zullen er drie participatie-kenniscentra gerealiseerd worden. De motie van D66 Rotterdam verplicht deze centra om, met een deel van hun budget, kennis in te kopen van díe instellingen die expertise hebben op een specifiek onderwerp. Op deze manier blijft de kennis, die ingebed is in de Rotterdamse samenleving, overeind.

Stadsinitiatief Het stadsinitiatief gaat ook uit van de kracht en de creativiteit van Rotterdammers. Het betrekken van mensen bij de ontwikkeling van hun land en stad is voor D66 altijd een belangrijk onderwerp geweest. De fractie wacht, na de eerste presentatie van ingediende plannen twee weken geleden, vol verwachting het winnende initiatief af.

Kwaliteit van de overheid

D66 Rotterdam blijft de voortgang van de reorganisatie van het ambtelijk apparaat kritisch volgen. In het verkiezingsprogramma liet D66 Rotterdam al weten te streven naar een gemeente die vooral een verbindende en regisserende rol heeft.

Focus op regie Daarom heeft de fractie voorgesteld om bij de dienst Stedenbouw en Planning de focus te leggen op regievorming en de uitvoerende taken, zoals ontwerpen, tekenen en rekenen, uit te besteden aan de markt.

Deelgemeenten niet de dupe De gemeente dient een transparante en betrouwbare partner te zijn, ook richting de deelgemeenten. Veel deelgemeenten worden momenteel geconfronteerd met frictiekosten. Zij zijn genoodzaakt te bezuinigen op sport en recreatieactiviteiten, maar bij de opzegging van de samenwerking worden ze geconfronteerd met de plicht om (nog jaren) door te betalen voor de afbouw van het contract. D66 Rotterdam vind dat deelgemeenten niet de dupe mogen worden van de gevolgen die de bezuinigingen hebben op de inkrimping van de gemeentelijke diensten (waar sport en recreatie onder valt). Daarom dient D66 Rotterdam een motie in om deze frictiekosten niet in rekening te brengen bij de deelgemeenten.

D66 Rotterdam vertrouwt erop dat, met de nu voorliggende maatregelen, het college in staat zal zijn de Rotterdamse begroting weer op orde te brengen en zal, waar nodig, bij blijven sturen om Rotterdam duurzamer, sterker en toekomstbestendig uit deze crisis te laten komen.