International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

Nederlands Filmfonds

PERSBERICHT 8 november 2011

Nederlandse coproducenten geselecteerd voor films uit Maleisië en Turkije

Het HBF Plus programma van het Nederlands Filmfonds en het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam selecteert twee filmprojecten van twee Nederlandse filmproducenten: Volya Films uit Rotterdam, coproducent van de Maleisische film In What City Does it Live? en Family Affair Films uit Amsterdam, coproducent van de Turkse film The Blue Wave.

De twee Nederlandse coproducenten krijgen voor hun deelname aan de eerder door het Hubert Bals Fonds ondersteunde speelfilms ieder een bijdrage van ¤ 50.000 van het Nederlands Filmfonds. HBF Plus stimuleert de deelname van Nederlandse producenten aan internationale coproducties en vergroot hiermee de internationale aanwezigheid van de Nederlandse filmindustrie. Eerder dit jaar won de HBF Plus-coproductie Abrir puertas y ventanas van Milagros Mumenthaler het Gouden Luipaard voor beste film op het festival van Locarno. Aan deze film zijn de Nederlandse producenten Fortuna Film uit Amsterdam als associate producer en, via HBF Plus, Waterland Film uit Amsterdam als coproducent verbonden.

Liew Seng Tat won in 2008 op het IFFR een Tiger Award voor zijn speelfilmdebuut Flower in the Pocket. De film werd voor talloze filmfestivals uitgenodigd. Liew presenteerde datzelfde jaar op de CineMart in Rotterdam al zijn volgende project: de speelfilm In What City Does it Live? Ook dit project viel in de prijzen: het werd als beste CineMart project onderscheiden met de Prins Claus Fonds Film Grant. Inmiddels zijn naast Volya Films uit Nederland, ook het Franse Mandra Films en Flying Moon Filmproduktion uit Duitsland als coproducenten aan Liews film verbonden. Volya Films levert met muziek en geluidsmontage bijdragen aan de soundtrack. What City Does it Live? speelt zich af in een klein dorp waar inwoners spookverhalen vertellen over het huis dat een dorpeling als huwelijkskado aan zijn dochter wil geven. Een immigrant uit Nigeria die daar ongevraagd zijn intrek neemt maakt de verhalen nog sterker.

De Turkse filmmakers Merve Kayan en Zaynep Dadak namen in IFFR 2010 met hun film On the Coast deel aan de Tiger Awards Competitie voor Korte Films. Zij maken nu The Blue Wave, hun gezamenlijke speelfilmdebuut. Producent Family Affair Films uit Amsterdam neemt voor het eerst deel aan het HBF Plus-programma. De Nederlandse bijdrage bestaat uit het camerawerk van Daniel Bouquet, bekend van Ursula Antoniaks films Nothing Personal en Code Blue. The Blue Wave gaat over Deniz, een tiener uit een dorp aan de westkust van Turkije. Juist in de periode voor haar vertrek naar de universiteit, zijn er twee jongemannen die haar bekoren: haar mentor en een van haar medestudenten. Nog meer onverwachte gebeurtenissen brengen haar leven in een stroomversnelling.

Dit voorjaar werden voor HBF Plus 2012 Lemming Film/Viking Film (als coproducent van Leones van Jazmin Lopez uit Argentinie) en Waterland Film (als coproducent van La tercera orilla van Celina Murga eveneens uit Argentinie) geselecteerd.

Hubert Bals Fonds Plus

Sinds 2006 heeft het Nederlands Filmfonds jaarlijks ¤ 200.000 beschikbaar gesteld voor Hubert Bals Fonds Plus. Aanvragen van Nederlandse producenten kunnen worden gehonoreerd tot een maximum van ¤ 50.000 voor coproductie in een Hubert Bals Fonds project dat al een bijdrage ontving voor scenario-ontwikkeling.

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam steunt filmmakers in ontwikkelingslanden met bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in eigen land. Jaarlijks worden 20 tot 40 films gerealiseerd met een HBF-bijdrage. Om Nederlandse producenten te stimuleren tot internationale betrokkenheid en tevens de projecten in de productiefase te ondersteunen, is in 2006 Hubert Bals Fonds Plus opgericht door het Nederlands Filmfonds en het International Film Festival Rotterdam.

Bij ongeveer de helft van de films die tot stand komen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, zijn coproducenten uit Europa betrokken. Het IFFR geeft Nederlandse producenten via zijn uitgebreide netwerk een kans om te participeren in internationale en artistiek hoogstaande filmproducties die al bijdragen ontvingen van het Hubert Bals Fonds.

Voor meer informatie zie:

www.filmfestivalrotterdam.com

www.filmfonds.nl