Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 november 2011

Aandacht voor Nederlands design, kinderboekillustratoren en brieven van Van Gogh op Chinese nationale kunstacademies Nederlandse tentoonstelling die te zien was op de Beijing Bookfair opent dit najaar op de Central Academy of Fine Arts (CAFA) in Beijing.

Van 8 tot 24 november 2011 is in de Design School van de Central Academy of Fine Arts in Beijing een selectie van de tentoonstelling zoals die te zien was op de Boekenbeurs in Beijing 2011 ingericht. Machtelt Schelling, hoofd pers en cultuur op de Nederlandse ambassade in Beijing, opende de tentoonstelling op 8 november. De expositie bestaat uit werken van kinderboek-illustratoren, strips en de brieven van Van Gogh. Rond deze expositie vinden lezingen en workshops plaats met Nederlands design als uitgangspunt. Illustrator en deelnemer in de tentoonstelling, Ted van Lieshout, reist af naar Beijing om workshops te geven. Meer (Engelstalige) informatie over CAFA: http://www.cafa.edu.cn/aboutcafa/lan/?c=1101 Vervolgens opent de tentoonstelling in de China Academy of Art in Hangzhou (datum nog niet bekend). Dit instituut heeft net als CAFA een nationale functie en is een van de meest prestigieuze kunstopleidingen. Meer informatie op: http://eng.caa.edu.cn/default.asp. Naar verwachting reist de expositie daarna door naar Shanghai.

SICA Dutch Centre for International Cultural Activities is initiatiefnemer en verantwoordelijk voor het laten doorreizen van de tentoonstellingen. Het Nederlands letterenfonds stelt de tentoonstelling beschikbaar. Ook het Fonds BKVB en de Nederlandse ambassade in Beijing hebben bijgedragen. De kunstopleidingen in China verzorgen zelf het transport in China en de lesmaterialen en verblijfkosten van de Nederlandse illustratoren.

SICA Dutch Centre for International Cultural Activities is de ondersteunende organisatie voor het Nederlands internationaal cultuurbeleid. SICA vergroot de kracht en impact van internationale culturele samenwerking met als doel de Nederlandse internationale betrekkingen te versterken en de internationale culturele dialoog te stimuleren. China is aangewezen als een van de prioriteitslanden in het internationaal cultuurbeleid. De activiteiten van SICA rond de intensivering van culturele uitwisseling met China betreffen het digitale platform Cultural Exchange, de Beijing Bookfair 2011, reizende tentoonstellingen en de samenwerking met de Chinese projectontwikkelaar OCT. Meer informatie op www.sica.nl.


---