Voorlopig rapport FANC: Belgische kerncentrales zijn voldoende beschermd

08/11/2011 16:52

Electrabel

Volgens een voorlopig rapport van het FANC bieden de Belgische kerncentrales voldoende bescherming

Electrabel, Groep GDF SUEZ, heeft kennis genomen van de voorlopige analyse van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) met betrekking tot de weerstandstesten in de kerncentrales van Doel en Tihange. Op basis van deze rapporten besluit het Agentschap dat de Belgische kerncentrales voldoende bescherming bieden.

Deze rapporten werden, op vraag van de autoriteiten, door Electrabel opgemaakt om aan te tonen dat de Belgische kerncentrales over een voldoende veiligheidsmarge beschikken om hun veilige werking te garanderen, zelfs onder zeer extreme omstandigheden. De voorbije maanden heeft een specifiek projectteam, samengesteld uit 40 personen en bijgestaan door externe nationale en internationale experten, onderzocht in welke mate de 3 veiligheidsfuncties (de permanente controle van de kettingreactie, de koeling van de splijtstof en de inkapseling van de radioactiviteit) die binnen een kerncentrale op elk moment moeten worden gegarandeerd, kunnen blijven functioneren in extreme omstandigheden. Electrabel stelt ook een actieplan voor om de veiligheid van haar installaties verder te verhogen.

De criteria die in het kader van de testen werden geëvalueerd, werden opgesteld door het Federaal Agentschap en gaan uiteraard veel verder dan deze opgelegd bij de ingebruikname van de centrales. Doelstelling is om na te gaan of de veiligheidsfuncties kunnen gewaarborgd blijven onder deze extreme omstandigheden.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de centrales voldoende robuust zijn om aan de extreme omstandigheden te weerstaan zoals die zijn voorzien in de weerstandstesten, zelfs indien meerdere van deze omstandigheden zich gelijktijdig voordoen. Daarenboven beschikken sommige installaties over een extra veiligheidsmarge.

Het FANC beveelt in haar analyse nu aan om deze veiligheidsmarges nog verder te vergroten of waar nodig in te bouwen.

Electrabel zal haar volledige medewerking verlenen aan het FANC bij de volgende stappen in deze procedure en bij de verdere uitwerking en implementatie van het voorgestelde actieplan. De onderneming zal de nodige maatregelen nemen om de uitbating van de betrokken eenheden in alle veiligheid te blijven garanderen.

Ter herinnering:

Electrabel, Groep GDF SUEZ, heeft op 28 oktober 2011 haar rapport over de weerstandstesten bij het FANC ingediend. Dit rapport kwam tot stand dankzij de goede samenwerking met verschillende organismen uit binnen- en buitenland.

Het rapport zelf kwam er op vraag van de Europese Commissie, na de aardbeving en tsoenami in Japan in maart van dit jaar. De veiligheidsmarges van 146 reactoren in 15 Europese lidstaten moesten opnieuw worden geëvalueerd.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel