Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 8 november 2011 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mr. P. de Baat MPM drs. V.H. Kloos J.P. Nagengast MBA mw. M. Hamberg drs. M.L. Hagen mw. A.J.A. van de Ven dr. J.C.M. Cox, secretaris 1. Opening en mededelingen De besluitenlijst van de vergadering van 1 november 2011 wordt ongewijzigd vastgesteld. Besluiten Definitief vaststellen Bedrijfsplan Brandweer Alkmaar 2011-2015 Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Op 11 oktober 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders het Bedrijfsplan Brandweer Alkmaar 2011-2015 vastgesteld als voorgenomen besluit. Dit met het oog op een door de Onderdeel Commissie Brandweer (OC) hierop uit te brengen advies. Op 31 oktober 2011 heeft de OC een positief advies uitgebracht. Op basis hiervan is de tekst ten aanzien van de samenstelling OC gewijzigd. Besluit: Het Bedrijfsplan Brandweer Alkmaar 2011-2015 definitief vast te stellen. 11.2458 Bruinooge Waar staat je gemeente 2011 en rapport MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland Samenvatting / bestuurlijke presentatie: In het voorjaar van 2011 heeft Alkmaar voor de vierde maal deelgenomen aan de benchmark Waarstaatjegemeente.nl (WSJG). WSJG onderscheidt zes burgerrollen. Per burgerrol is een rapportcijfer berekend, waardoor Alkmaar vergeleken kan worden met andere gemeenten. Ook kunnen de prestaties van Alkmaar in 2011 worden vergeleken met die in 2009. Naast de rapportage WSJG verscheen in juni 2011 het rapport `MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2010/2011'. Dit rapport probeert de vraag te beantwoorden welke gemeente in Noord-Holland het meest `vriendelijk' is voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en geeft een ontwikkeling weer tussen 2008 en 2011.


2.

11.2745 Bruinooge

Besluit: 1. Kennis te nemen van de rapportage over Waarstaatjegemeente 2011 en het MKB-rapport `MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2010/2011'. 2. Naar aanleiding van de resultaten van beide rapporten te besluiten tot bijgaande acties in de richting van bewoners en ondernemers. 3. De rapportage Waarstaatjegemeente 2011 en het MKB-rapport `MKBvriendelijkste gemeente van Nederland 2010/2011' ter kennisname aan te bieden aan de commissie Bestuur en middelen. 11.2720 De Baat Beantwoording brief HHNK 12 augustus 2011 Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Op 12 augustus 2011 heeft het college van dijkgraaf en hoogheemraden een officieel verzoek ingediend om het RWZI terrein te Alkmaar in de toekomst via de NUONlocatie te mogen ontsluiten. Voorgesteld wordt om medewerking te verlenen aan dit verzoek. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 11.2748 De Baat 3 Begrotingswijziging 2011 Samenvatting / bestuurlijke presentatie: e In deze 3 begrotingswijziging 2011 worden de college- en raadsbesluiten tot en met oktober in de begroting verwerkt. De meeste posten vloeien voort uit de bestuursrapportage van september, waarin een apart hoofdstuk is opgenomen van in e de 3 begrotingswijziging op te nemen posten. e Deze 3 begrotingswijziging leidt tot negatieve mutaties oplopend tot een bedrag van 4,7 mln. De grootste mutaties zijn: · afboeking van de boekwaarde van YXIE (Rb 2280 d.d. 6/7/2011 2,1 mln. nadelig); · afboeken boekwaarde panden Amstelstraat i.v.m. nieuwbouw De Alk (b&w besluit 11.1986 d.d. 8/3/2011 825.000 nadelig); · correctie dubbel geraamde inkomsten vrouwenopvang (zie ook mei- en septemberrapportage 1,6 mln. nadelig). In de bijlage is een totaaloverzicht van de mutaties inclusief toelichting opgenomen. De nadelen zijn grotendeels incidenteel. De structurele effecten zijn grotendeels al in de begroting 2012 verwerkt. Gelet op het voordelig exploitatiesaldo na 2e wijziging ad. 41.500 resteert in 2011 een nadeel van 4,7 mln. Besluit: e De 3 begrotingswijziging van de Programmabegroting 2011 ter vaststelling in de raadsvergadering van 1 december a.s. aan de raad aan te bieden. 11.2671 De Baat Projectplan verbeteren financiële functie Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Naar aanleiding van het opnieuw moeten opstellen van de jaarstukken 2010 heeft het college in september opdracht gegeven aan de Algemeen Directeur een plan van aanpak op te stellen om verbeteringen te realiseren en de financiële functie door te e

2

lichten. Dit in oktober te presenteren verbeterplan moet in eerste instantie resulteren in enerzijds leereffecten voor het opstelproces van de planning en controlproducties en anderzijds een jaarrekening welke in één keer goed en op tijd wordt opgeleverd. In tweede instantie zal dit plan moeten leiden tot het meer "in control" komen van de financiële functie om daarmee tot een In Control Statement te komen. Besluit: 1. Het projectplan voor het verbeteren van de financiële functie vast te stellen. 2. In te stemmen met de gunning van de dienstverlening aan Ernst & Young voor inbreng van expertise voor dit plan. 3. De te maken voorlopig geschatte extra kosten 2011 van maximaal 120.000 voor noodzakelijke ondersteuning met inbegrip van de inhuur van accountants ten laste te brengen van het rekeningresultaat via verantwoording op product 51 Algemene Activiteiten met als dekking (budgettair neutraal) de post onvoorzien ad. 70.000 en de vrijval van het resterend budget e-facturatie in 2011. 4. Voor een periode van 2 jaar op tijdelijke basis 2 fte op het niveau van senior financieel medewerker aan te trekken, deze te verantwoorden op de kostenplaats Financiën en de lasten te verwerken in het jaarrekeningresultaat en in de 1e begrotingswijziging 2012. 5. Het projectplan aan te bieden aan de commissie Bestuur en middelen van 22 november a.s.. 11.2723 Kloos Evaluatie beleid bedrijfsverzamelgebouwen Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Momenteel staan diverse bedrijfsverzamelgebouwen op de Boekelermeer leeg. Het is niet wenselijk dat er voor leegstand gebouwd wordt en er nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen momenteel toe te staan. Daarnaast is het wenselijk om het ontstaan van bedrijfsverzamelgebouwen op overige bedrijventerreinen aan de markt over te laten. Hiermee wordt de grootschaligheid van de Boekelermeer in acht genomen en wordt er gewaarborgd dat kleine bedrijven, al dan niet in bedrijfsverzamelgebouwen, de andere bedrijventerreinen blijven `bevolken'. Besluit: 1. De komende drie jaar geen grond op Boekelermeer zuid II te verkopen voor bedrijfsverzamelgebouwen, of alleen eerder indien er een tekort op de markt dreigt te ontstaan. 2. Een uitzondering te maken voor bedrijven die grond willen kopen om met een of twee andere bedrijven onder-één-kap gehuisvest te zijn (dus 2-onder-1-kap of 3-onder-1-kap) en waarvan de gebruikers bekend zijn. 2 3. Hiervoor in het rompgebied alleen de kavels van minimaal 5.000m 2 beschikbaar te stellen waarbij de kleinste bedrijfsunit minimaal 500m moet zijn en dit te verwerken in de koopovereenkomst. 2 4. In de ecozone een minimum kavelmaat van 2.000m hanteren waarbij de 2 kleinste bedrijfsunit minimaal 500m moet zijn en dit te verwerken in de koopovereenkomst. 2 5. In de ringslootzone een minimum kavelmaat van 3.000m hanteren waarbij de 2 kleinste bedrijfsunit minimaal 500m moet zijn en dit te verwerken in de koopovereenkomst.


3

6. 7. 8.

Het ontstaan van bedrijfsverzamelgebouwen op bedrijventerreinen Overdie, Oudorp en Beverkoog aan de markt over te laten. Dit beleid en de marktsituatie na drie jaar te evalueren. De Evaluatie beleid bedrijfsverzamelgebouwen ter kennisname aan te bieden aan de commissie Stedelijke ontwikkeling en beheer.

11.2746 Kloos

Tijdelijke marktverplaatsing tijdens werkzaamheden Gedempte Nieuwesloot en de Van den Boschstraat Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Als gevolg van de aanstaande werkzaamheden in de Gedempte Nieuwesloot en de Van den Boschstraat dient per uitvoeringsfase voor een deel van de markt een tijdelijke locatie te worden gecreëerd. Na overleg met de winkeliersvereniging binnenstad Alkmaar en vertegenwoordigers van de ambulante handel in de marktcommissie zijn er uiteindelijk twee locaties overgebleven, namelijk de Paardenmarkt en de Koorstraat. Onderzocht is vervolgens welke van deze twee locaties het meest geschikt is. Voor beide locaties geldt dat ze de markt kunnen huisvesten. Op de Paardenmarkt zal dit in een carréopstelling op het plein zelf zijn. In de Koorstraat zal dit een lintopstelling in de winkelstraat zijn. Besluit: De markt te handhaven tijdens de werkzaamheden op de Gedempte Nieuwesloot. Het opengebroken gedeelte van circa 80 meter wordt dan telkens tijdelijk verplaatst naar de Paardenmarkt.

11.2750 Kloos

Inspraakreacties Kanaalvisie Samenvatting / bestuurlijke presentatie: In juli 2011 heeft het college besloten om in het kader van de participatie de concept kanaalvisie ter advisering voor te leggen aan de overlegpartners vertegenwoordigd in het CCA (centrumondernemers) en het WOC (wijkbreed overleg bewoners centrumgebied). Dat heeft 5 reacties opgeleverd. In de bijgevoegde "Nota van beantwoording" zijn de binnengekomen reacties voorzien van een antwoord. De participatie geeft geen aanleiding tot wezenlijke veranderingen in de kanaalvisie. Wel zal de visie op onderdelen worden verduidelijkt. Besluit: 1. In te stemmen met de beantwoording van de inspraakreacties zoals verwoord in bijgevoegde Nota van beantwoording. 2. Nadat de resultaten van de participatie zijn verwerkt de kanaalvisie ter besluitvorming voor te leggen aan het college en de gemeenteraad.

11.2736 Kloos

Vaststellen hogere geluidswaarden bestemmingsplan Schelphoek-Zuid Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Het bestemmingsplan Schelphoek-Zuid, waarmee woningbouw mogelijk wordt gemaakt binnen de geluidszone van de Korte Vondelstraat, een 50 km/u weg, is ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. In verband met de ontwikkeling van Schelphoek-Zuid is het tevens noodzakelijk om hogere geluidswaarden vast te


4

stellen. Het ontwerp-besluit hogere geluidswaarden heeft gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Omdat het onderzoek naar de geluidssituatie gedateerd was, heeft er nieuw onderzoek plaatsgevonden. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de tekst van het besluit. Besluit: De hogere geluidswaarden in verband met verkeerslawaai vast te stellen. 11.2665 Nagengast Parkeerverordening 2012 Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Ieder jaar moet de parkeerverordening in de Raad worden vastgesteld. Voor 2012 zijn er een aantal wijzigingen. De reguliere tariefsverhoging van 2% voor de vergunningen, het nieuwe ontheffingenbeleid (collegebesluit 12 juli 2011) en de bezuinigingsmaatregelen (tariefsverhoging waardekaart en de invoer van betaald parkeren op enkele feestdagen (collegebesluit 20 september 2011) zijn de belangrijkste wijzigingen. Besluit: 1. Bijgaand nader aangevuld raadsvoorstel ter vaststelling voor te leggen aan de raad. 2. Opdracht te geven aan de sectoren stadsbeheer en stadsontwikkeling om begin 2012 een quickscan uitbreiding Singelgarage op te stellen. 3. Opdracht te geven aan de sectoren stadsbeheer en stadsontwikkeling om begin 2013 een ander tariefstelsel ("parkeren per minuut") in beeld te brengen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: a. parkeren per minuut moet inkomstenneutraal worden ingevoerd; b. gerekend wordt er per minuut, afgerond per 10 cent; c. het starttarief van 1,00 blijft gehandhaafd. 11.2677 Hamberg Lokaal LHBT-emancipatiebeleid Samenvatting / bestuurlijke presentatie: De gemeente Alkmaar is als koploper-gemeente op het gebied van homo-emancipatie uitgenodigd door het ministerie van OCW om deel te nemen aan het "Lokaal LHBTemancipatiebeleid" voor de periode 2012- 2014. Gezamenlijke doelstellingen hierbij zijn het vergroten van de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (hierna te noemen LHBT's). Het LHBT-beleid dient als aanvulling op bestaande lokale initiatieven van Alkmaar als koplopergemeente op het gebied van homo-emancipatie en biedt de gemeente Alkmaar de mogelijkheid om de initiatieven om te vormen tot een samenhangend lokaal LHBT-beleid.


5

Besluit: 1. In te stemmen met deelname aan het programma "lokaal LHBTemancipatiebeleid" voor de periode 2012-2014 van het ministerie van OCW op het gebied van sociale acceptatie van vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's). 2. In januari 2012 een plan van aanpak "Lokaal LHBT-emancipatiebeleid" vast te stellen. 3. De nota ter kennisname aan te bieden aan de commissie Samenlevingszaken. 11.2729 Hamberg (Her)benoeming bestuursleden Stichting Ronduit. Samenvatting / bestuurlijke presentatie: In het huishoudelijk reglement van de Stichting Ronduit is een rooster van aftreden opgenomen voor de huidige ( 5) bestuursleden. Van drie daarvan te weten mevrouw Van Lingen en de heren Koning en Feld loopt de eerste benoemingstermijn als bestuurslid van de stichting op 1 januari 2012 af. Het bestuur verzoekt de gemeenteraad bovengenoemde drie personen opnieuw te benoemen voor een tweede en laatste termijn tot 1 januari 2016. Besluit: Bijgaand raadsvoorstel ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. 11.2741 Van de Ven Raadsvragen VVD inzake subsidies onder de loep Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Het lid van de raad, R. Heerema, heeft bij brief van 30 september 2011 vragen gesteld inzake de inzet van gemeentelijke subsidies, meer specifiek gaat het om de ID-banen en de Wijktuin Rekerdijk. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 11.2734 Van de Ven Verkleinen kavel Saffierstraat in Boekelermeer (in acht kavels) Samenvatting / bestuurlijke presentatie: In het plangebied Boekelermeer-Zuid 2 ligt een bouwrijpe kavel voor grootschalige bedrijven met een kavelgrootte vanaf 5000m (bepaald in het bestemmingsplan). Deze kavel is vanwege de ligging aan een doodlopende weg en door de naastgelegen omsloten bebouwing, niet aantrekkelijk voor de vestiging van grootschalige bebouwing. Er liggen op dit moment verzoeken van bedrijven om zich op kleinere kavels op de Boekelermeer Zuid 2 te vestigen. Het plan voor de onderhavige kavel bestaat uit het opdelen in acht kleinere kavels. Medewerking is mogelijk door het voeren van een zware afwijkingsprocedure (voorheen projectbesluit). 2


6

Besluit: Over te gaan tot het volgen van een procedure ex artikel 2.12, lid 1, sub a, onder 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) voor het opsplitsen van een kavel aan de Saffierstraat in de Boekelermeer in 8 kleinere kavels. 11.2708 Van de Ven Aanwijzing toezichthouder GGD Hollands Noorden peuterspeelzalen Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Op grond van artikel 1.62, lid 1 artikel 2.19, lid 1 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen wordt de directeur GGD Hollands Noorden aangewezen als toezichthouder kinderopvang en peuterspeelzalen. Besluit: 1. Het B&W besluit van 16 februari 2010 in te trekken, waarin de directeur van de GGD Hollands Noorden is aangewezen als toezichthouder inzake de Wet kinderopvang. 2. De directeur van de GGD Hollands Noorden aan te wijzen als toezichthouder als bedoeld in de artikelen 1.61, eerste lid en 2.19, eerste lid van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. 3. De directeur van de GGD te mandateren medewerkers van de GGD Hollands Noorden die werkzaam zijn onder zijn verantwoordelijkheid aan te wijzen als toezichthouder als bedoeld in de artikelen 1.61, eerste lid en 2.19, eerste lid van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. 4. Dit besluit treedt in werking op 1 december 2011.


7

---- --