Ingezonden persbericht


8 november 2011

Bijbel in straattaal: "Maria is pregno en krijgt een baby boy"

Rotterdam - Jongeren die rond Kerst het verhaal over Jezus' geboorte willen lezen, kunnen nu ook kiezen voor de versie in straattaal. Het eerste deel van deze Straatbijbel, 'De torrie van Mattie', is een hervertelling van het bijbelboek Matteüs en ligt vanaf vandaag in de boekhandel. Op www.straatbijbel.nl staan gratis MP3's, met de door jongeren ingesproken versie.

De Straatbijbel is voortgekomen uit een samenwerking tussen Youth for Christ, het Nederlands Bijbelgenootschap en Ark Mission. Auteur Daniel de Wolf was Youth for Christ-jongerenwerker in een Rotterdamse achterstandswijk. De Wolf geeft nu in diezelfde wijk leiding aan een kleine buurtkerk met veel jongeren. Hij schreef 'De Torrie van Mattie' onder meer met jongeren uit zijn wijk.

De Wolf: "Veel jongeren vinden het lezen van de bijbel lastig. Voor jongeren uit de straatcultuur geldt dat nog sterker. De taal van de bijbel staat zo ver van hun wereld af. Toch hebben ze vaak nog wel iets met het christelijk geloof. Door het Evangelie van Matteüs te vertellen in hun eigen taal, kunnen we hen helpen met hun vragen over het geloof."

Straattaal

De Straatbijbel brengt verhalen over Jezus op een nieuwe manier tot leven, rauw en verfrissend. Zoals in het kerstverhaal, waarin we over Jozef en Maria lezen: "De gewoonte was toen om geen seks voor het huwelijk te hebben. Maar Maria bleek ineens pregno te zijn. Jowie kwam er achter en hij was omin depressed, want hij dacht dat ze met een ander gebald had."

Straattaal is een mix van MSN- en sms-woorden en woorden uit andere talen. In grote steden gebruiken tienduizenden jongeren straattaal. Deze weergave van de bijbel bevat de meest relevante verhalen uit het Evangelie van Matteüs. Van Jezus' geboorte tot zijn sterven aan het kruis en zijn opstanding. Bij alle verhalen is er een extra toelichting opgenomen. Naast jongeren hebben ook verschillende theologen meegelezen bij het schrijven van de Straatbijbel.

Gratis downloaden

De MP3's van de Straatbijbel zijn te downloaden vanaf www.straatbijbel.nl. In boekhandels is de Straatbijbel verkrijgbaar voor ¤ 9,95. Jongerenwerkers kunnen gratis exemplaren aanvragen.

Einde persbericht