Rotterdam profiteert volop van Europort

Persbericht van Ahoy Rotterdam

ROTTERDAM PROFITEERT VOLOP VAN EUROPORT
Maritieme vakbeurs trekt duizenden mensen naar wereldhavenstad

Nederlands' grootste maritieme vakbeurs Europort, die vandaag in Ahoy van start is gegaan, levert een forse bijdrage aan de Rotterdamse economie. De tweejaarlijkse beurs telt ruim 1.000 deelnemende bedrijven en trekt naar verwachting zo'n 32.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Europort geldt als de meest complete maritieme vakbeurs ter wereld. Deelnemers en bezoekers komen uit alle segmenten van de maritieme industrie. De beurs duurt tot en met vrijdag 11 november. Parallel aan de beurs zijn er tal van workshops en conferenties, waaronder een bijeenkomst over piraterij.

Van de ruim duizend aan de beurs deelnemende bedrijven komt een derde uit het buitenland. Het aantal buitenlandse beursbezoekers is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Naar verwachting komt dit jaar één op de vijf bezoekers uit het buitenland. Alleen al die circa zevenduizend buitenlandse bezoekers zijn volgens calculaties van Rotterdam Marketing goed voor zo'n 740 euro aan bestedingen per persoon - samen iets meer dan vijf miljoen euro. De overige, 28.000 Nederlandse bezoekers zijn samen goed voor bijna anderhalf miljoen euro aan bestedingen. De ruim driehonderd buitenlandse bedrijven die zich op Europort presenteren verblijven in Rotterdam met circa 2.000 personen. Samen zijn zij ook nog eens goed voor ongeveer een half miljoen euro aan bestedingen.

De Rotterdamse hotels hebben elk gemiddeld ruim meer boekingen voor deze beursweek, al zitten niet alle hotels stampvol. Tijdens de 2009-editie van Europort liep de gemiddelde bezettingsgraad in de hotels op tot 99%. Zo'n hoge bezettingsgraad wordt dit jaar niet verwacht omdat vanwege de economische situatie de buitenlandse bezoekers zich ook spreiden over de goedkopere hotels. Ongeveer een derde van de duizend exposanten overnacht gedurende de beurs in een hotel met hun standbemanning. Het gaat hierbij om ruim 5.000 overnachtingen.

Naast de hotels profiteren in de stad vooral de restaurants deze week van de aanwezigheid van de buitenlandse beursdeelnemers en -bezoekers. Ook taxibedrijven en stadsvervoerder RET kan rekenen op extra inkomsten die samenhangen met Europort. Ongeveer een vijfde van de Nederlandse bezoekers reist per openbaar vervoer naar Ahoy. Parkeergelden zijn tevens een belangrijke inkomstenbron.

De tweejaarlijkse vakbeurs Europort is dit jaar gegroeid tot ruim 1.000 deelnemers tegen 896 in 2009. Om iedereen een plekje te geven zijn naast Ahoy twee tijdelijke hallen bijgebouwd. In 2010 is het Sportpaleis volledig gemoderniseerd waardoor de verbinding tussen de hallen en het Sportpaleis is verbeterd. Ook de centrale entree van Ahoy is volledig volgeboekt en op het voorterrein zal speciale equipment te zien zijn. Zie www.europort.nl voor meer informatie.

Ahoy trekt jaarlijks 1,7 miljoen bezoekers en levert een bijdrage van ruim driehonderd miljoen euro aan de Rotterdamse economie door bestedingen aan onder meer horeca, winkelen, hotels en openbaar vervoer. De directe en indirecte werkgelegenheid door de activiteiten van Ahoy bedraagt vijftienhonderd banen.

Links:
http://www.europort.nl



Razende Robot Reporter