KRO

KRO Profiel: Thom Karremans

Uitzenddatum: 09/11/2011

In een extra lange uitzending van KRO Profiel een portret van Thom Karremans. Hij was commandant van de Nederlandse VN- eenheid in Srebrenica, 1995. `Afschrikking door aanwezigheid', luidde de opdracht. Maar de Serven onder leiding van generaal Ratko Mladic lieten zich niet afschrikken en liepen de moslimenclave onder de voet. 15 duizend Bosniërs deden te voet een vluchtpoging en probeerden dor de bergen Tuzla te bereiken. Onderweg werden zo'n achtduizend van hen vermoord.

De vluchtelingen die achter bleven, zochten hun toevlucht op en rond de compound van de VN- blauwhelmen. Ze werden door de Serven in bussen afgevoerd. Daarbij werden de mannen gescheiden. Velen van hen werden, ook in de directe nabijheid van de compound vermoord.

KRO Profiel heeft gekozen voor een bijzondere vorm. Karremans wordt in de montagekamer geconfronteerd met zichzelf. Hij vertelt onder meer over de doodsangst die hij voelde tijdens z'n ontmoetingen met Mladic. En hij reageert op uitspraken van oud-collega's en critici die vraagtekens zetten bij zijn functioneren.

KRO Profiel, woensdag 9 november om 23.00 uur op Nederland 2