KRO

KRO's Inside Oud (afl.6): Hoe groot is de generatiekloof tussen Jan Willem en Gerda?

Uitzenddatum: 09/11/2011

In het KRO programma Inside Oud volgen Sofie van den Enk en Ajouad El Miloudi zes jongeren en bejaarden die een kijkje nemen in elkaars leven. In de zesde aflevering van Inside Oud (9 november, 21.19 uur) ontmoet de 18-jarige `big spender' Jan Willem, de 84-jaar oude supporter Gerda. Twee totaal verschillende mensen, die ver van elkaar afstaan in leeftijd, maar ook in gedachtegoed. Hoe groot is de generatiekloof? Hebben Jan Willem en Gerda misschien meer gemeen dan je in eerste instantie zou denken?

Jan Willem is 18 jaar en zit in zijn eindexamenjaar HAVO. Hoewel het nu heel goed gaat, heeft hij de eerste twee jaar van zijn schooltijd vergooit. Hij wilde niet leren, rebelleerde tegen zijn ouders en moest uiteindelijk naar het VMBO. Na een aantal tests bleek Jan Willem ADHD te hebben, waardoor zijn concentratievermogen heel laag is. Sinds hij daar pillen voor neemt gaat het veel beter. Het enige wat nog niet van een leien dakje gaat, is sparen. Hij heeft een enorm gat in zijn hand. Jan Willem vindt ouderen saai. Ze zitten de hele dag aan een tafeltje koffie te drinken en wachten tot hun einde nadert. De lol in hun leven is er wel uit.

Gerda is 84 jaar en woont in verzorgingstehuis Kooimeer in Alkmaar. Gerda verloor haar man 10 jaar geleden en hoewel ze hem tot op de dag van vandaag heel erg mist, is ze er zelf fysiek en mentaal een heel stuk beter van geworden. Ze geniet weer van het leven. Gerda's grootste passie is voetbal. Ze woont naast het AZ stadion en volgt de club dag en nacht.
Gerda vindt de jeugd van tegenwoordig veel te veel verwend. Ze sparen nergens voor en krijgen alles. Of nog erger, ze steken zichzelf in de schulden. Volgens Gerda word je er alleen maar ongelukkig van als je alles krijgt wat je wilt.

Inside Oud
Bejaarden zitten achter geraniums, ze zijn suf, wereldvreemd, racistisch, ze stinken en zijn altijd lastig. En dan de jeugd van tegenwoordig: zij hebben weinig aandacht voor de wereld om hun heen, ze zijn lui, ongeïnteresseerde betweters en hondsbrutaal. Kloppen deze hardnekkige clichés? Of zijn het vooroordelen en hebben de twee generaties toch meer gemeen dan ze zelf denken?In het nieuwe KRO programma Inside Oud volgen Sofie van den Enk en Ajouad El Miloudi zes jongeren en bejaarden die een kijkje nemen in elkaars leven. In elke aflevering trekt een jongere een aantal dagen met een bejaarde op. Ze leren elkaars leefwereld kennen. De oudjes hebben het allemaal al meegemaakt en de jongeren moeten het allemaal nog doen. Twee totaal verschillende mensen, die ver van elkaar afstaan in leeftijd, maar ook in afkomst en gedachtegoed.

Inside Oud, aflevering 6, woensdag 9 november om 21.19 uur bij de KRO op Nederland 3.

Programma

KRO's Inside Oud

Presentator

Ajouad El Miloudi

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: