UMC Groningen

Center for Medical Imaging North East Netherlands van start

04 november 2011

Wetenschappers en ondernemers gaan samenwerken aan ontwikkeling medische beeldvormende technieken

Onderzoekers, artsen, technici en ondernemers in Noord-Oost Nederland gaan intensief samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van medische beeldvormende technieken. Doel van de samenwerking is de kwaliteit van deze technieken te verbeteren en deze doelmatiger in te zetten in de diagnostiek en behandeling van patiënten. Hiertoe hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Twente (UT) en Siemens Nederland het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMI^NEN) opgericht. Ter gelegenheid van de start van het centrum vindt op 9 november een bijeenkomst plaats in het UMCG.

Zorginnovatie is nodig om de zorg kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar en toegankelijk te houden. Medische beeldvorming speelt daarin een belangrijke rol. Bestaande beeldvormende technieken, zoals echo, röntgenstralen, MRI, PET en SPECT, maken vroege opsporing van aandoeningen en daardoor tijdige behandeling mogelijk. De inzet van de juiste techniek, of verschillende geïntegreerde technieken, op de juiste plaats kan leiden tot betere resultaten, minder overdiagnostiek en -behandeling en een hogere kosteneffectiviteit.

Daarnaast kan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten en `ziektemerkers', zoals het gebruik van licht en ultrageluid in combinatie met ziektespecifieke fluorescente of radioactieve stoffen, leiden tot een geheel nieuwe aanpak in de detectie en dus behandeling van ziekte.

Onderzoeksprojecten van het CMI^NEN richten zich specifiek op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en ziekten van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De samenwerkingspartners brengen elk specifieke expertise in het centrum in. De Universiteit Twente maakt met de inbreng van het onderzoeksinstituut MIRA (Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine) innovatieve technieken, zoals nanotechnologie, daadwerkelijk beschikbaar voor patiënten en brengt via MIRA ook de expertise van het UMC St Radboud in. Siemens is wereldwijd toonaangevend in medische (imaging) technologie en zal de wetenschappelijke vindingen uit het centrum integreren in haar industriële en technische ontwikkelingen. Het UMCG brengt de expertise van vooraanstaande onderzoeksgroepen op het gebied van de radiologie, nucleaire geneeskunde, oncologie, neurologie, epidemiologie en cardiovasculaire geneeskunde in. Verder beschikt het UMCG als een van de weinige ziekenhuizen over een zeer krachtig cyclotron, een deeltjesversneller waarmee radioactieve stoffen worden gemaakt voor onderzoek naar de werking van weefsels en organen.

Op de bijeenkomst op 9 november in het UMCG presenteren de initiatiefnemers lopende en toekomstige projecten en houden onder andere dr. B. Leeftink, Directeur-Generaal Bedrijfsleven & Innovatie, Ministerie Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, en drs. A.F. van der Touw, CEO Siemens Nederland, respectievelijk voordrachten over het topsectorenbeleid en de betekenis van een publiek-privaat innovatieplatform. Hier treft u het programma.

Over CMINEN

Het CMI^NEN is één van de acht Centers of Research Excellence (CoRE) van het Innovative Medical Devices Initiative programma (IMDI.nl), erkend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

De publiek-private samenwerking van CMI^NEN past in het topsectorenbeleid van de Rijksoverheid dat kennisinstellingen en bedrijfsleven stimuleert om gezamenlijk innovaties te ontwikkelen.