NCRV

SpangaS staat in het teken van pesten en zinloos geweld

Ingezonden door NCRV op 7 november, 2011 - 11:31


woensdag 09 november 2011 - 19:00 uur
Zender:
Z@pp

Hoe ga je als leerling en school om met pesten en zinloos geweld?

De komende maand staat de jeugdserie SpangaS van de NCRV in het teken van pesten en zinloos geweld. De NCRV vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan het maatschappelijke thema `pesten' in SpangaS omdat te veel kinderen slachtoffer zijn van kleine en grote pesterijen zonder dat daar aandacht voor is.

In de uitzending van SpangaS van 9 november wordt Tinco beschuldigd van het stelen van iemands fiets. Tinco is niet de dief maar de pesters vinden het nodig om een willekeurig slachtoffer te kiezen. Tinco probeert zich er niets van aan te trekken maar wordt plotseling in elkaar geslagen door de pesters. Stan en Abel zijn getuigen van de vechtpartij, net buiten school. Stan grijpt in. Abel staat er machteloos bij. Het loopt goed af met Tinco maar de volgende dag wil hij er niet over praten.

Ondertussen wordt Katou het willekeurige slachtoffer van een pennengooi grapje. Meerdere van haar klasgenoten vinden het grappig om steeds haar pen van tafel te gooien in de les. Katou begrijpt niet waarom ze dit doen. Ze begint zich rot te voelen, omdat ze denkt dat de klas haar wil pesten. Hoe gaat Katou hier mee om?

Op 25 november is in SpangaS te zien dat de leerlingen een pestprotocol opstellen. Ze bedenken het woord 'Basta' om aan te geven als iets genoeg is (pesten, bedreigen, schelden, lastig vallen, etc.).

Het pestprotocol wordt ook door de leraren gehanteerd. Leraar Jochem Damstra breidt het zelfs uit. Hij wil dat alle leerlingen in zijn les altijd alles moeten kunnen zeggen wat ze dwars zit en bedenkt daarvoor het 'vlindersysteem', dat gebaseerd is op een idee van de Stichting Moed.

Voor de kijkers van SpangaS die willen reageren of praten over zinloos geweld of pesten heeft de NCRV een samenwerkingsverband met Question Zone, de jongerentak van Stichting Korrelatie.

Zie voor meer informatie spangas.nl.
Programma:
SpangaS
Foto:
SpangaS seizoen 5 (2011-2012) - Abel
SpangaS seizoen 5 (2011-2012) - Katou
SpangaS seizoen 5 (2011-2012) - Stan
SpangaS seizoen 5 (2011-2012) - Tinco
Website:
http://spangas.nl