Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Music in `s-Hertogenbosch
7 november 2011 | webredactie@central.hku.nl

Van 9 t/m 13 november wordt in `s-Hertogenbosch voor de negentiende keer November Music gehouden, hét internationale festival voor actuele muziek met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse compositie, elektronica, geluidsinstallaties en muziektheater. Vier oud-studenten en twee docenten van de afdeling Muziek & Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht presenteren nieuw werk.

Van Danny de Graan wordt nieuw werk uitgevoerd tijdens de KunstmuziekRoute op zondagmiddag. Klankkunstenaar Thomas Rutgers werkt een speciale geluidscompositie uit rondom de geschiedenis van De Verkadefabriek, de centrale concertplek van November Music. Het trio van gitaartalent Bram Stadhouders was de verrassing op het Incubate Festival. Deze droomformatie binnen de improvisatiemuziek komt naar November Music voor een reprise. Aliona Yurtesevitch was met haar compositie `The Garden of Earthly Delights' een van de finalisten van de Buma Toonzettersprijs 2009. De huldeblijk aan de schilderJeroen Bosch is op November Music te horen in het genre muziektheater. Genoemde componisten studeerden compositie aan de afdeling Muziek & Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Ook docenten van de afdeling Muziek & Technologie geven acte de présence op November Music. Van Hans Timmermans (docent Composition Electronic Music) is werk te horen in het programmaonderdeel Cineac Sonore, de akoestische cinema. Wouter Snoei (docent Klankontwerp) schreef The Game, een interactief werk voor disklavier, computer en publieksparticipatie dat wordt uitgevoerd in het kader van het programmaonderdeel Disklavier Plus. Het volledige programma van November Music is te vinden op www.novembermusic.net.

De werken van oud-studenten en docenten geven een goed beeld van het brede spectrum aan compositietechnieken dat op de afdeling Muziek & Technologie wordt gedoceerd. De afdeling maakt deel uit van de Faculteit Kunst, Media & Technologie. De afdeling Muziek & Technologie biedt vier compositieopleidingen aan. Afgestudeerden combineren compositie vaak met andere muziektechnologische vakken zoals sound design, studiotechnologie of muziekproductie. Afhankelijk van de gekozen opleiding werken zij als componist in verschillende contexten: podium (muziek, dans, theater), musea (klankinstallaties), verschillende media (film, tv, commercials), internet, games en interactieve omgevingen.

Meer informatie over de compositieopleidingen van de afdeling Muziek & Technologie is te vinden op www.hku.nl.