Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 9 november

Fryslân, 09-11-2011 o Politieberichten van dinsdag 8 november 08.00 uur tot woensdag 9 november 08.00 uur

5345 aanmeldingen voor Burgernet in vier Friese gemeenten

FRYSLAN De afgelopen drie weken hebben zich opnieuw 5345 mensen aangemeld voor Burgernet. Op donderdag 20 oktober 2011 sloten weer vier Friese gemeenten zich bij Burgernet aan. Tot nu toe komen de meeste aanmeldingen, 2205, uit de gemeente Smallingerland, maar ook in de andere drie gemeenten melden veel inwoners zich aan. In
Ooststellingwerf melden 1011 inwoners zich aan. In Franekeradeel 1196 en in Harlingen 933. Aanmelden kan nog steeds via www.burgernet.nl

Wat is Burgernet?

Nadat een Burgernetactie door de centralist van de politiemeldkamer is gestart, krijgen deelnemers van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen zij direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Zo wordt gezamenlijk de kans dat een vermist kind wordt opgespoord of dat een verdachte wordt gepakt vergroot.

Burgernet werkt

Burgernet is sinds november 2008 actief in Fryslân. Inmiddels doen 22 Friese gemeenten mee aan de Burgernet. Komend voorjaar sluiten Vlieland en Opsterland ook nog bij Burgernet aan. Burgernet telt in Fryslân bijna 40.000 deelnemers. Na drie jaar zijn er zon 500 Burgernetacties geweest, waarbij tientallen verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Man gewond bij aanrijding

DONGJUM- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die dinsdagmiddag rond 17.30 uur plaatsvond op de Franekerweg op de oprit naar de A31. Daarbij raakte een 75-jarige automobilist uit Franeker gewond die geen voorrang verleende aan een 28-jarige automobilist uit Berlikum. Hij kwam met de schrik vrij. De 75-jarige man werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Laptop en horloge uit auto gestolen

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een auto-inbraak die dinsdagavond plaatsvond op een parkeerterrein aan de Pim Mulierlaan. Uit de auto van een man (woonplaats en leeftijd nog onbekend) werd een raam vernield, waarna een laptop en een horloge gestolen werd. De eigenaar deed aangifte. De politie waarschuwt om geen waardevolle spullen in autos achter te laten.

Beschonken bestuurders mannen aangehouden na ongeval

NIJBEETS- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie 20-jarige inwoners en een 21-jarige inwoner van Nijbeets aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Agenten voerden op de Swynswei een alcoholcontrole uit en waren in gesprek met een 20-jarige automobilist uit Nijbeets die alcohol had gedronken. Tijdens het gesprek hoorden de agenten 100 meter verderop het geluid van drie racende autos die een erf opreden. Eén auto voerde geen verlichting. Vervolgens hoorden zij een remmende geluid gevolgd door een klap. Toen de agenten polshoogte gingen nemen zagen zij een auto op de kop in een sloot liggen waarbij de bestuurder uit de auto klom. Eenmaal op de wal bleek deze onder invloed van alcohol te zijn. Vlak daarna kwamen de andere twee autos terug naar de plaats van het ongeval. Ook deze bestuurders bleken onder invloed van alcohol te zijn. Alle vier verdachten werden aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. De verdachten bliezen 315, 130, 160 en 260 ug/l. Tegen alle vier verdachten (beginnende bestuurders) werden proces-verbaal opgemaakt en zij kregen rijverboden van 1 tot en met 4 uur.

Aangehouden voor vernieling en bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in de Iepenstraat een 57-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging en belediging. De man vernielde tijdens een woordenwisseling de voordeur van zijn buurman en bedreigde en beledigde hem Hierop belde de buurman via 1-1-2 de politie. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten de verdachte in de omgeving van zijn woning aan waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 64-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Brand verwoest boerderij

HIESLUM- De politie heeft dinsdagavond de brandweer geassisteerd bij een boerderijbrand aan de Atseburenweg. Rond 17:00 kreeg de meldkamer de melding van de boerderijbrand, een kilometer buiten Parrega. Al gauw werd opgeschaald naar middelbrand en een paar minuten later naar grote brand. De brandweerkorpsen van Parrega, Workum en Bolsward kwamen ter plaatse. Bij aankomst van de hulpdiensten was de brand al uitslaand. Het was duidelijk zichtbaar dat de brand in het achterste gedeelte van de kop-hals-romp boerderij woedde. De boerderij -die dienst deed als een Bêd en Brochje locatie- werd door de brand verwoest. Het woongedeelte kon worden behouden. Er deden zich geen persoonlijk ongelukken voor. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Oplichter aangehouden

SNEEK- De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.30 uur in een warenhuis aan de Oosterdijk een 38-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden op verdenking van oplichting. De man probeerde goederen die hij uit de winkel had weggenomen om te ruilen voor geld. Toen hij door het personeel werd betrapt verzette hij zich hevig. De eigenaar van een cosmeticawinkel, tegenover het warenhuis, zag dat zijn collegas de man probeerden aan te houden en verleende assistentie. Hij herkende de man die even daarvoor in zijn winkel het zelfde misdrijf had gepleegd. De inmiddels gearriveerde agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Uit onderzoek bleek dat de man ook ervan wordt verdacht in diverse winkels in Bolsward als oplichter actief te zijn geweest. De eigenaren van de betrokken winkels deden aangifte.

Zes bekeuringen bij bromfietscontrole

LEEUWARDEN De politie heeft dinsdagmiddag en -avond op het Oldehoofsterkerkhof een bromfietscontrole uitgevoerd. Deze controle werd gehouden in het kader van de bromfietscampagne die de politie Fryslân in de maand november voert. In totaal werden zes bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de constructie snelheid, het niet vast hebben van de kinband, een niet werkende voorrem en het ontbreken van de verplichte achteruitkijkspiegel. In november controleert de politie Fryslân een maand lang intensief op onder meer helmgebruik, het bezit van een rijbewijs, constructiesnelheid en rijden onder invloed.

Vrouw mishandeld

LEEUWARDEN- De politie heeft een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man mishandelde zijn 23-jarige echtgenote waarna deze uit angst uit een raam op twee meter hoogte op straat sprong. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Man aangehouden in drugsonderzoek noordoost Fryslân

NOARDBURGUM- De politie heeft in het kader van een drugsonderzoek in noordoost Fryslân en naar aanleiding van klachten over dealen in een woning aan de Hanegraaf, een nader onderzoek in de woning ingesteld. Toen de agenten de woning binnen kwamen, bleek dat een 33 jarige Noardburgumer in zijn woning hennep aan het knippen was. In de woning werd circa 500 gram weed met een verkoopwaarde van ongeveer 1750 euro in beslaggenomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De softdrugs werd vernietigd en tegen de Noardburgumer werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen verdachte man(nen) gezocht

LEEUWARDEN - De politie is op zoek naar getuigen van twee voorvallen waarbij een onbekende man of mannen zich verdacht gedroeg(en) in de richting van twee minderjarige kinderen. Op 13 oktober sprak de man rond 15.30 uur een jongen op de Glinswei aan. Het signalement van deze man is als volgt:

* normaal postuur

* lengte tussen de 1.85 - 1.90 meter

* leeftijd tussen de 37 en 42 jaar

* donker/zwart haar gekamd in een korte hanekam

* donkere ogen

* blank uiterlijk

* zwarte sportieve schoenen

* grijze jas tot op de heupen

* blauwe spijkerbroek

* stoppels, ongeschoren uiterlijk

Op 2 november werd omstreeks 10:30 uur op het fietspad bij de Foudering een jongen aangesproken voor vermoedelijk de zelfde man. Deze man droeg zwarte kleding en een capuchon. In beide gevallen hebben de jongens hun weg vervolgd zonder een gesprek aan te gaan. De politie komt graag in contact met getuigen die meer informatie over deze voorvallen kunnen geven of eventuele ander verdachte omstandigheden in die omgeving hebben opgemerkt. Zij kunnen contact met de politie opnemen op telefoonnummer 0900-8844.

Politie zoekt veroorzaker aanrijding met letsel

JELSUM- De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval dat dinsdagmiddag rond 14.53 uur plaatsvond op It Paradys. Het slachtoffer, een 14-jarige inwoonster van Stiens fietste samen met 15-jarige plaatsgenoot in de richting van de Skierhusterwei toen zij een auto, die vanaf de Dekemawei vandaan kwam, hun van achteren naderde. Nadat de bestuurder de beide fietsers had ingehaald, sneed hij de vrouw met zijn auto af waarna hij haar fiets raakte en zij ten val kwam. De automobilist reed zonder te stoppen door in de richting van de Skierhusterwei waarna hij de Boarnsylsterwei opreed en vervolgens verdween. De vrouw bleef met knieletsel en aangezichtsletsel achter. Na behandeling door het ambulance personeel mocht de vrouw huiswaarts keren.

Bijzonderheden van de auto en bestuurder:

* Redelijk nieuwe donkerblauwe Volkswagen golf

* Bestuurd door een blanke man

* Leeftijd ongeveer 25 tot 30 jaar

* Kort donker haar

* Mogelijk een snor(retje)

* Donkere kleding

De wil graag in contact komen met mensen die informatie hebben over deze aanrijding. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.