Politie Brabant Zuid-Oost

Verhoogde pakkans inbrekers door inzet speciale controleteams in Kempencluster

Nieuw initiatief binnen de aanpak woninginbraken toegelicht op Youtube

Kempencluster, 09-11-2011 o Het politiecluster De Kempen investeert intensief zowel in het voorkomen als in het oplossen van woninginbraken door een divers pakket aan maatregelen in te zetten. Een extra maatregel die hieraan speciaal voor het Kempencluster toegevoegd wordt is de "controledienst woninginbraken". In de komende donkere maanden vinden structureel controles plaats die zich uitsluitend richten op het terugdringen en voorkomen van woninginbraken.

Controledienst woninginbraken

Vanaf november worden binnen de politieafdelingen Best-Oirschot-Son, Veldhoven, Cranendonck-Heeze-Leende, De Kempen, Geldrop-Mierlo-Nuenen en Valkenswaard-Waalre in de avond en nacht structurele controles gehouden tegen woninginbraken. De extra politieagenten die hiervoor de straat opgaan controleren verkeersdeelnemers op verschillende in- en uitvalswegen.Ze houden in de gaten welke mensen er in het gebied rondrijden en wat die allemaal uitspoken.De politie hoopt zo sneller inbrekers te kunnen pakken. En natuurlijk ook dat mensen die willen gaan inbreken twee keer nadenken voordat ze dat gaan doen.

Bekijk het filmpje op het Youtube-kanaal "politiebrabant"voor een uitgebreidere toelichting op dit nieuwe initiatief van afdelingschef Peter van Dalen en Politiechef Ellis Jeurissen.

Totaalaanpak woninginbraken

De "controledienst woninginbraak" maakt deel uit van een totaalpakket van maatregelen binnen de woninginbrakenaanpak. Het Kempencluster richtte reeds eerder het woninginbrakenteam (WIT) op. Dit team was in beginsel alleen in de donkere maanden actief, maar is vanwege het succes van de dadergerichte aanpak, nu voor onbeperkte duur operationeel. Via het twitteraccount Wit_Kempencluster vraagt het WIT ook direct de hulp van het publiek en geeft het team preventietips. Daarnaast wordt via Google Maps voor de eerdergenoemde gemeenten op straatniveau inzichtelijk gemaakt waar is ingebroken en op welke manier. De overzichtskaart met de woninginbraken is terug te vinden opwww.stopwoninginbraak.nl. Hier kunt u ook terecht voormeer tips om woninginbraken tegen te gaan, het doen van een inbraaktest om uit te vinden hoe veilig uw woning is en wat u kunt doen als er toch ingebroken is. Tevens kunt u hier een vakantiekaart downloaden waarmee u de politie laat weten dat u zeven dagen of langer aaneengesloten op vakantie bent. Deze kaart kunt u ook ophalen bij een politiebureau bij u in de buurt. Op deze manier kan de politie uw woning controleren tijdens uw afwezigheid.

Wees alert en waarschuw de politie

De aanpak van woninginbraken heeft absolute prioriteit bij de politie. Vandaar ook de inzet van de nieuwe "controledienst woninginbraken". Zij heeft echter ook uw hulp nodig om inbraken tegen te gaan en verdachten aan te houden. Het is daarom belangrijk om de eigen woonomgeving in de gaten te houden. Zeker tijdens vakantieperiodes als veel mensen op vakantie zijn en woningen leeg staan. Onthoud het signalement van mensen die zich verdacht gedragen en noteer gegevens en kentekens van vervoermiddelen die verdacht rondrijden in de buurt en geef deze door aan de politie. Als het veilig en mogelijk is kunt u natuurlijk ook een foto maken en deze doorspelen aan de politie. Bel bij onraad of verdachte situaties met de politie via het algemene nummer 0900-8844 of bij een inbraak direct met 112. Anoniem melding doen kan natuurlijk ook door contact op te nemen met 0800-7000.