Politie Groningen

Woensdag 9 november 2011

Provincie Groningen, 09-11-2011

Politie toont fotos van daders openlijke geweldpleging

GRONINGEN De politie zoekt getuigen van een op dinsdag 5 juli gepleegde openlijke geweldpleging. Tussen 04.00 en 05.00 uur werden drie in Groningen wonende jongedames, 20, 21 en 23 jaar oud, zonder enige reden belaagd en mishandeld door 4 à 5 onbekende meiden. De daders schopten en sloegen de slachtoffers en trapten tegen de fiets van 1 van hen. Het trio moest door voorbijgangers worden ontzet. De politie toont nu op haar website onder nieuwsberichten fotos van de daders van de openlijke geweldpleging. Kent u 1 van de daders, was u getuige van deze mishandelingen en heeft u de politie nog niet gesproken, bel dan met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)

Politie doet illegale Poolse vuurwerkvangst
PROVINCIE GRONINGEN Het Regionaal Milieu Team van de politie Haaglanden heeft afgelopen weken onderzoek gedaan naar de levering van vuurwerk vanuit Polen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat dit vuurwerk via internet werd besteld en uit Polen komt. Gebleken is dat dit vuurwerk via een Nederlandse koeriersdienst bij de klant werd afgeleverd. Ook in de provincie Groningen zijn in Delfzijl, Uithuizen, Leek, Groningen en Noordwolde 12 leveringen aan jongeren geweest. In totaal werden op deze adressen 70 kilogram vuurwerk in beslaggenomen, dat niet voldeed aan het Nederlandse vuurwerkbesluit. Naar een aantal leveringen loopt nog een onderzoek. Tijdens het verhoor van een van de verdachten bleek, dat het Poolse bedrijf dat het vuurwerk leverde zijn klanten een email stuurde met daarin de waarschuwing dat de Duitse en Nederlandse politie onderzoek doen naar deze leveringen en dat men het vuurwerk maar moest verstoppen en bij aantreffen door de politie moest verklaren dat men CDs en kleding had besteld. Het vervoeren van dergelijke vuurwerkpakketten door koeriersdiensten, waarbij is gebleken dat deze pakketten niet de uiterlijke kenmerken vertonen van het vervoer van gevaarlijke stoffen, is erg risicovol voor de medewerkers van deze koeriersdiensten. De politie doet tevens onderzoek naar de Poolse leverancier van het vuurwerk.

Politie zoekt 3 jongens ivm brand Vensterschool in Groningen

Op vrijdag 7 oktober jl, rond 21.00 uur is er een brand geweest in de sporthal van de Vensterschool aan de Eikenlaan in Groningen. Een van de matten in de sporthal werd in de brand gestoken. De schade bedraagt rond de 500.000 euro.

YouTube

De politie heeft beelden van drie jongens op haar
YouTube-kanaal, www.YouTube.com/politiegrngezet. Anderhalf uur voor de brand, rond 19.30 uur zijn de jongens, in de centrale hal die toegang geeft tot de sportruimte, te zien. De politie wil graag weten wie de jongens zijn. Misschien kunnen zij meer vertellen over de brand. Herkent u de jongens, heeft u meer informatie over de brand of herken jij jezelf? Bel dan met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Blijft u liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (gratis).

Eerder weggelopen en aangetroffen vriendinnen weer vermist WINSCHOTEN De op 1 november weggelopen en op 3 november aangetroffen 12-jarige Cynthia Aya uit Leeuwarden en haar 15-jarige vriendin Pharani (Paam) Hatyao uit Winschoten, worden sinds respectievelijk 3 en 4 november weer vermist. Het duo liep wederom weg uit een jeugdinstelling in Winschoten. Met de meisjes is vanaf het moment van de verdwijning geen enkel contact meer geweest. Familie en politie maken zich zorgen en willen graag weten waar ze zijn.

Signalement

Cynthia heeft een licht getinte huidskleur en lang zwart geverfd haar. Zij is zwaar opgemaakt en ziet er ouder uit dan ze is. Het is niet bekend welke kleding ze droeg tijdens haar verdwijning.

Pharani is een klein meisje met een licht getinte huidskleur en lang zwart sluik haar. Zij gebruikt geen make-up. Pharani komt van oorsprong uit Thailand en heeft een Thais uiterlijk. Het is niet bekend welke kleding Pharani draagt.

Informatie

De familie en de politie tasten in het duister over de verblijfplaats van de tieners. Mensen die de meisjes sinds de dag van verdwijning hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie. Ook is de politie op zoek naar mensen die mogelijk meer weten over de verblijfplaats van Cynthia en Pharani.

Telefoon: 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Mail: via de website

Politie houdt overvaller op heterdaad aan

GRONINGENDe politie heeft dinsdagmiddag aan de Oostersingel een 31-jarige overvaller zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. De man wordt er van verdacht kort daarvoor een kledingzaak aan het Gedempte Zuiderdiep te hebben overvallen. De man vroeg een verkoopster iets over kleding en verliet de zaak. Direct daarna kwam hij weer binnen, bedreigde een verkoopster met een mes en eiste geld. Uiteindelijk ging de overvaller er met 50 euro op de fiets vandoor. De gealarmeerde politie was snel ter plaatse en aan de hand van een goed opgegeven signalement werden meerdere agenten gewaarschuwd en stelden hierop direct een ringensysteem in. Zij gingen op strategische plekken in de omgeving staan. Op deze wijze konden agenten even later de verdachte op basis van het doorgegeven signalement op de Oostersingel aanhouden. De man was in het bezit van het gebruikte mes en de buit van 50 euro. Hij werd ingesloten en het roofcoördinatieteam van de politie Groningen stelt een onderzoek in.

Politie controleert verkeer
GRONINGEN De politie hield dinsdagmiddag op het Schuitendiep, Turfsingel, Nieuwe Ebbingestraat en de Sint Jansstraat een roodlichtcontrole. 27 fietsers gingen op de bon voor het negeren van het rode licht, 8 fietsers voor fietsen op het trottoir, 2 voor fietsen in verboden richting en 1 autobestuurder werd bekeurd voor het niet dragen van de gordel.

3 jongens aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen goederen

GRONINGEN De politie hield dinsdagavond drie Groningse knapen, 2 van 16 en 1 van 17 jaar, uit Groningen aan. Een eigenaar van een auto zag dat
1 van de jongens op een geparkeerde auto sprong en daarna doorliep over nog een aantal autos. De twee anderen liepen naast de autos met hem mee. De melder wist zelf een 16-jarige knaap in de Diamantlaan in de kraag te vatten waarna de politie de overige twee in de Jadestraat aan kon houden. De jongeren werden ingesloten en ieders aandeel zal uitgezocht worden.

Politie houdt ruziezoeker aan voor bedreiging politie

MUSSELKANAAL Tijdens een bemiddeling van een burenruzie in de Anemonenstraat hield de politie dinsdagavond 1 van de betrokkenen, een 42-jarige man uit die straat, aan. Om te voorkomen dat hij zijn opponent te lijf wilde gaan moest hij meerdere malen weggeduwd worden door de politie. Hierbij bedreigde hij de politie met de dood waarna hij aangehouden en ingesloten werd. De dronken man wordt er tevens van verdacht van een buurtbewoner de auto met stoeptegels te hebben vernield en een tuin te hebben vernield door er planten uit te trekken.

Beroving pizzakoerier

GRONINGEN Een 20-jarige pizzakoerier uit Groningen werd dinsdagavond overvallen op de Petrus Campersingel. De medewerker van New York Pizza werd na een bezorging en verlaten van een portiek door twee mannen met een vuurwapen bedreigd en gedwongen tot afgifte van geld. Na afgifte verdwenen de daders lopend. Dader 1 was ongeveer tussen de 1.90 en 1.95 lang en dader 2 ongeveer 1.80 lang. Beide daders hadden een fors postuur, droegen donkere kleding en mutsen over het gezicht. 1 van de mannen had donkere handschoenen aan en 1 van de mannen droeg donkere Nike-schoenen met een fluoricerend Nike-embleem. Het gebruikte vuurwapen was zwart van kleur. Beide mannen spraken Nederlands met een duidelijk Turks-accent. Herkent u de overvallers of heeft u meer informatie over de overval? Bel dan met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Blijft u liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (gratis).

Autodief aangehouden

GRONINGEN Dinsdagochtend heeft de politie een 25-jarige inwoner van Delfzijl aangehouden voor autodiefstal. Agenten zagen de man in een auto over de Beneluxweg in Groningen rijden. Bij navraag bleek deze auto gestolen te zijn. De bestuurder probeerde nog te ontkomen en maakte hierbij diverse verkeersovertredingen. Uiteindelijk wisten de agenten de verdachte met zijn auto klem te rijden op de Noordzeeweg. De verdachte, die bekende de auto te hebben gestolen, is ingesloten in het politiebureau. De politie stelt een onderzoek in.

Man wegens huiselijk geweld aangehouden

HOOGEZAND De politie heeft dinsdagnacht een 34-jarige inwoner van Hoogezand aangehouden. Hij zou zijn vriendin hebben mishandeld. Agenten reageerden op een melding dat er lawaai uit een woning in Hoogezand kwam. Ter plekke werden de agenten aangesproken door het 31-jarige slachtoffer. Zij vertelde door haar vriend bij de keel te zijn gepakt. Vervolgens is de man in de woning aangehouden voor huiselijk geweld. De verdachte is ingesloten in het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal op.

Fietsendieven aangehouden

GRONINGEN Dinsdagnacht heeft de politie twee mannen aangehouden voor fietsendiefstal. Een alerte getuige zag dat de mannen bezig waren met het stelen van fietsen in het Koude Gat in Groningen en belde de politie. Op de Oudeweg wees de getuige een van de verdachten aan. Agenten konden hierop de 46-jarige verdachte, afkomstig uit Eelde, aanhouden. De andere verdachte, een 45-jarige inwoner van Groningen, wist in eerste instantie te ontkomen. Hij werd later in de Oostersingel aangehouden. Bij de fouillering van de Stadjer werden diverse gereedschappen aangetroffen. Beide mannen zijn ingesloten en de politie stelt een onderzoek in.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde dinsdag 8 november 2011:

Haren, Rijkstraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 375, aantal overtredingen: 10, 8 x niet dragen gordel: 1 x bromfietser voor het rijden met de kinband los, 1 x niet handsfree bellen:

Groningen, Schuitendiep: verkeerscontrole, aantal overtredingen: 27 x fietsen door rood licht, 8 x fieten op trottoir, 2 x fietsen in verboden richting en 1 x automobilist voor het rijden zonder gordel.

Leens, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 719, aantal overtredingen: 18, hoogst gemeten snelheid: 105 km/u, maximum toegestane snelheid: 80 km/u.

Sebaldeburen, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 257, aantal overtredingen: 67, hoogst gemeten snelheid: 128 km/u, maximum toegestane snelheid: 80 km/u.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 5819, aantal overtredingen: 424, hoogst gemeten snelheid: 120 km/u, maximum toegestane snelheid: 70 km/u.