Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dijken veilig maar niet heilig

Publicatiedatum : 9 november 2011

"Als genezen veel goedkoper is dan voorkomen, dan moet je niet koste wat kost oneindig blijven investeren in steeds sterkere dijken. Dan investeer je ook in crisisbestrijding."

Ondernemers zijn zakelijk. Anders waren ze geen ondernemers. "Zeg ons wat de kosten van optie A en van optie B zijn van de deltadilemma's en wij maken zo een keuze." Zo kon het minidebat over de deltavisie Hollands Noorderkwartier met veertien ondernemers, te gast bij het waterschap, in een half uurtje zijn gepiept.

Maar de werkelijkheid was toch weerbarstiger. Want de dilemma's uit de deltavisie laten zich niet zo heel simpel in prijskaartjes uittekenen en het draait om meer dan alleen geld. En zo kwam weldra het debat over veiligheid, wateroverlast en voldoende zoet water aardig op gang. Moeten de hoogovens bij schaarste aan zoet water voorrang krijgen boven de bollenkwekers? En wie bepaalt dan dat daar het meeste water heen gaat? Of moeten we naar het principe 'de gebruiker betaalt'. Best ingewikkeld, want al die gebruikers hebben zo hun eigen specifieke behoefte.

Ondernemers zijn ook oplossers dus kwamen bij dit thema ook andere geluiden naar voren: "Zorg nu eerst 's dat er niet zo veel water ongebruikt wegloopt in zee. Daar kunnen we slimmer mee omgaan." Ook bij de andere onderwerpen domineerden de bedrijfseconomische argumenten. "Als genezen veel goedkoper is dan voorkomen, dan moet je niet koste wat kost oneindig blijven investeren in steeds sterkere dijken. Dan investeer je ook in crisisbestrijding."

Naast alle argumenten deden de ondernemers ook een sterk appèl op het ondernemerschap van het hoogheemraadschap. "Je kunt met bouwen op dijken geld verdienen; zet zonnepanelen en windmolens op de dijk", zo klonk het. En zet jullie kennis en innovatie in. "Word meer zichtbaar en breng jullie visies en kennis vroegtijdig in waar de beslissingen worden genomen."