Gemeente Coevorden

College gemeente Coevorden stemt in met notitie buitensportaccommodaties

woensdag 9 november 2011

Het college wil ervoor zorgen dat er de komende tien jaar voldoende en kwalitatief goede buitensportaccommodaties zijn die voldoen aan de behoeften van sporters. Dat staat in de notitie Buitensportaccommodaties, waar het college mee heeft ingestemd. Er zijn verschillende trends waarmee de gemeente rekening houdt, zoals bevolkingskrimp, afname van leden bij sportverenigingen (sporters geven steeds vaker de voorkeur aan individuele sporten) en de opkomst van kunstgras.

De gemeente bespreekt de notitie met betrokken verenigingen en stichtingen. De reacties worden toegevoegd aan het raadsvoorstel.

Sportparken
Voor het bepalen van de benodigde capaciteit op sportparken, baseert de gemeente zich op een capaciteitsonderzoek van ProCensus (is in januari en maart 2011 met sportverenigingen besproken) en op normen van NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hieruit blijkt onder meer dat er bij voetbalverenigingen sprake is van een forse overcapaciteit wat betreft velden en kleedkamers. Wel moet het beeld van de kleedkamers worden genuanceerd door de opkomst van dames- en meisjesvoetbal. Korfbalclubs hebben daarentegen meer velden nodig. Dit kan worden opgelost door samenwerking met voetbalclubs.

Verbetering sportvelden
Door niet meer te investeren in `overbodige' velden kan een bezuiniging worden gerealiseerd. De gemeente wil echter een toekomstbestendig accommodatiebeleid. Dat betekent dat er op zeven sportparken (Klinkenvlier, Pampert, Schoonoord, Dalen, Dalerveen, Dalerpeel en Steenwijksmoer) wordt geïnvesteerd in de verbetering van sportvelden.

Multifunctionele baan en samenwerking
Voorgesteld wordt om onderzoek te doen naar de aanleg van een multifunctionele baan op sportpark Klinkenvlier in Coevorden. De populariteit van individuele sporten stijgt. Sporten als wielrennen, hardlopen, skeeleren en in de winter schaatsen kunnen op zo'n baan worden beoefend. Ook kan in het midden van de baan een kunstgrasveld worden aangelegd. Kunstgras is goedkoper in onderhoud dan natuurgras. Ook in Dalen en in Dalerpeel zouden er kunstgrasvelden kunnen worden aangelegd. Deze mogelijkheid ontstaat als de sportparken Dalen/Dalerveen en Steenwijksmoer/Dalerpeel worden samengevoegd. De gemeente gaat hierover in gesprek met de verenigingen.

Buitenzwembaden
Het college en de gemeenteraad hebben ingestemd met de uitgangspuntennotitie accommodatiebeleid waarin staat de gemeente zwemlessen belangrijk vindt. Zwembad De Swaneburg in Coevorden voorziet daarin. Daarnaast zijn er in de gemeente drie buitenzwembaden: Bosbad Zwinderen, Bosbad Noord-Sleen en Zwembad Zweeloo. Ook bij deze zwembaden worden zwemlessen gegeven. Daarnaast vervullen de zwembaden een rol als toeristisch-recreatieve voorziening en ook voor de vele vrijwilligers hebben de baden een bijzondere betekenis. De gemeente moet echter bezuinigen. Voor het zwembad Zweeloo wordt daarom voorgesteld om met ingang van 2013 geen exploitatiebijdrage meer te verstrekken. De gemeente heeft inmiddels een gesprek gevoerd met de Stichting Zwembad Zweeloo.

Totale bezuiniging
In totaal kan jaarlijks een bedrag worden bezuinigd van EUR 236.000,-. Naar verwachting kunnen alle maatregelen uiterlijk in 2014 worden uitgevoerd, mits de gemeenteraad hiermee instemt. De gemeente gaat in gesprek met betrokken verenigingen en stichtingen. De reacties worden aan het raadsvoorstel toegevoegd.