Gemeente Coevorden

Grafrechten in gemeente Coevorden relatief laag

woensdag 9 november 2011

De grafrechten die inwoners van de gemeente Coevorden betalen zijn laag, in vergelijking met de andere Drentse gemeenten. Inwoners betalen in 2011 EUR 95,46 per jaar, terwijl de kosten in Drenthe gemiddeld EUR106,20 bedragen. Dit is één van de conclusies uit het onderzoek naar grafrechten dat is uitgevoerd door de Rekenkamercommissie en de concerncontroller van de gemeente Coevorden.

Grafrechten
Grafrechten moeten inwoners betalen aan de gemeente, wanneer ze op een gemeentelijke begraafplaats begraven willen worden. De gemeente betaalt met de inkomsten uit grafrechten, de kosten voor de begraafplaatsen. Voor de herindeling waren er grote verschillen tussen de tarieven bij de vijf voormalige gemeenten. Er is bij de herindeling één tarief vastgesteld (een gemiddelde van de vijf tarieven), maar hiermee waren de grafrechten niet kostendekkend. De tarieven voor graven zijn in de jaren 2005-2007 en in 2010 sterk verhoogd, waardoor het dekkingspercentage nu zeventig procent is. Met de inkomsten uit grafrechten kan de gemeente zeventig procent van de kosten voor begraafplaatsen betalen. De grafrechten zijn nu 4,5 keer zo hoog als vlak na de herindeling. In 1998 betaalden inwoners EUR 639, in 2011 is dat EUR 2863.

Kostendekkend
De gemeenteraad heeft in 2009 besloten dat na de periode 2010-2013 de grafrechten kostendekkend moeten zijn. In het rapport staan aanbevelingen om dit te kunnen realiseren. De belangrijkste aanbeveling die uit het rapport naar voren komt is dat de gemeente de tarieven voor grafrechten na 2013 niet sterker moet laten stijgen dan het inflatiepercentage. Daarnaast noemt het rapport vijf mogelijke bezuinigingsmaatregelen om de kosten voor begraafplaatsen te verminderen.

Samenwerking
Het is voor het eerst dat de rekenkamercommissie en de concerncontroller samenwerken bij de uitvoering van een onderzoek. De gemeenteraad heeft in 2010 de wethouder Financiën en de Rekenkamercomissie van Coevorden gevraagd om inzicht te geven in de kostendekkendheid van grafrechten. Nadat zowel de rekenkamercommissie als de ambtelijke organisatie een oriënterend onderzoek hadden afgerond, hebben de rekenkamercommissie en de concerncontroller besloten om het verdere onderzoek gezamenlijk uit te voeren.

Aanbevelingen
De Rekenkamercommissie Coevorden en de concerncontroller doen in het rapport drie aanbevelingen aan de gemeenteraad en aan het college van burgemeester en wethouders. Het college //stemt in met de aanbevelingen, de gemeenteraad spreekt op een later moment over het rapport.