Gemeente Cranendonck


Nieuw brandweervoertuig officieel in gebruik genomen

Op zaterdagavond 5 november nam de brandweer Cranendonck de nieuwe tankautospuit officieel in gebruik. Dit nieuwe voertuig staat op de post Maarheeze.

De brandweerpost Maarheeze vervangt met de nieuwe tankautospuit het oude voertuig met een leeftijd van ruim 25 jaar. Het nieuwe voertuig voldoet weer helemaal aan de moderne eisen. Eén van de noviteiten op dit voertuig is drukluchtschuim (DLS). DLS is een systeem waarbij een speciaal soort schuimvormend middel en een hoeveelheid lucht (onder druk) worden toegevoegd aan het water van de tankautospuit. Hierdoor ontstaat een schuimsoort waardoor de slagkracht/bluskracht van een tankautospuit met ongeveer een factor zeven wordt vergroot. Bij schuim wordt vaak direct gedacht aan het bestrijden van vloeistofbranden, maar DLS is ook bijzonder goed bruikbaar bij de 'gewone' huis-, tuin- en keukenbranden.

Als de brandweer langs is geweest om met DLS een brand te blussen, blijft dat niet onopgemerkt. Een witte deken van schuim blijft achter op de brandhaard. Dit schuim is onschadelijk voor mens, dier en de natuur. Het is biologisch afbreekbaar en tast bijvoorbeeld de lak van auto's niet aan.

De oude, afgeschreven, tankautospuit is op initiatief van de stichting Icarus overgebracht naar de gemeente Gurghiu in Roemenië. Zij hadden daar nog niet de beschikking over een tankautospuit. Naast dit voertuig is er ook gezorgd voor een basistraining waardoor de lokale vrijwillige brandweer daar hun dienstverlening enorm kan verbeteren.