Rijksoverheid

Samenwerkingsovereenkomst India Nederland over wetenschap en techniek in landbouw

Nieuwsbericht | 09-11-2011

Wetenschappers en technologiebedrijven uit Nederland en India gaan meer samenwerken in een gezamenlijk programma. Nederland en India hebben projecten gestart op het gebied van plantenwetenschappen en biotechnologie, voedsel en medische biologie. Er komen gezamenlijke symposia, onderzoeksprojecten en uitwisseling van wetenschappers.

Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven en wetenschap zijn bijvoorbeeld het Topinstituut Groene Genetica, Plantum, NAK-Tuinbouw en Wageningen Universiteit en Research Centre betrokken. Zo zijn er projecten voor de verbetering van plantenrassen, voor meer voedselzekerheid en verbetering van het milieu en als laatste projecten voor gebruik van planten voor vervanging van producten uit aardolie.

Ontwikkeling van betere rassen

Nederlandse en Indiase bedrijven werken mee aan het onderzoek en de ontwikkeling van betere rassen. De overheden dragen zorg voor vergunningen en soepele in- en export van de producten en het verbeteren van het kwekersrecht in India.

Samenwerking overheid, bedrijfsleven en wetenschap

Deze projecten zijn een vervolg op eerdere afspraken om de mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken. Deze samenwerking is een voorbeeld van de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap waarmee de economie en ecologie versterkt worden.