Gemeente Boxmeer


Gemeentebegroting

De gemeenteraad stelt op 9 november tijdens een extra raadsvergadering de begroting vast. In de begroting geeft het college aan wat zij het komende jaar wil bereiken en welke gevolgen dat heeft voor het huishoudboekje van de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders koos het thema `Krimp en Groei' voor het begrotingsjaar 2012. Tegen de landelijke stroom van krimp in, gaat de gemeente Boxmeer toch voor groei. Zelfs in deze tijd waarin als bezuinigingsmaatregel meer en meer taken van het Rijk overgeheveld worden naar de gemeenten. De mogelijkheden om de gevolgen van de rijksbezuinigingen en economische crisis op te vangen zijn beperkt door de toename van wettelijk taken. Op dit moment gaat ruim 85% van onze uitgaven naar wettelijke taken.

Het college van burgemeester en wethouders ziet het blijven stimuleren van de economische groei en in relatie daarmee de zorg voor voldoende woningbouw als meest toekomstbestendig beleid voor Boxmeer. Dit biedt niet alleen een solide economische en sociaal-maatschappelijke basis, maar zorgt ook voor een stabiele financiële basis.


* Beleidsterreinen in vogelvlucht

* Financiën

* Belastingen

* Behandeling van de begroting

* Compensabele BTW


* Beleidsterreinen in vogelvlucht

Economie
Met de economische strategie heeft Boxmeer een duidelijk beeld over de positionering als werkgelegenheidsgemeente en de rol van de gemeente op het economisch speelveld. De voorraad bedrijventerrein maakt een potentiële groei mogelijk. In ieder geval wordt in 2012 fors ingezet op het verder vormgeven en realiseren van de Health Campus en bedrijvenpark Sterckwijck.

Woningbouw
Door de economische en financiële crisis zit de woningmarkt volledig op slot. In de periode 2012-2014 is het meer dan ooit gewenst niet aanbodgericht te ontwikkelen maar vraaggericht. De nadruk ligt op het bouwen voor jongeren en ouderen. De gemeente wil komende periode actief dergelijke bouwprojecten initiëren en stimuleren. Een voorbeeld hiervoor is de ontwikkeling van Steenstraat Noord.

Onderwijs
De gemeente blijft actief betrokken bij de bouwontwikkeling inzake huisvesting van Praktijkonderwijs Boxmeer, Metameer, het Elzendaalcollege en een multifunctionele gymnastiek- en sportaccommodatie.
Tevens blijft de gemeente zich inzetten om een intensieve samenwerking te realiseren op de Health Campus tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

Zorg
Als gevolg van de toenemende vergrijzing blijft de druk op individuele voorzieningen hoog. Vanuit de gemeente is de ondersteuning steeds meer gericht op collectieve voorzieningen. Voor individuele oplossingen wordt de eigen inzet van burgers gestimuleerd. Uitkeringsgerechtigden worden actief door de gemeente gestimuleerd zelfstandig (een deel van) hun eigen inkomsten te verwerven. Economische zelfstandigheid door maatwerk blijft hierbij de doelstelling.

Recreatie en toerisme
De recreatieve infrastructuur is bijna op orde. In 2012 worden een aantal fietspaden die deel uitmaken van het fietsnetwerk verbeterd. Er worden een aantal thematische routes gemaakt. Evenementen waaraan in 2012 wordt deelgenomen zijn de Nationale Boomfeestdag en de Floriade. In samenwerking met andere gemeenten zal uitvoering gegeven gaan worden aan completering van het Wandelknooppuntensysteem.

Welzijn en Leefbaarheid
Het minimale basisniveau aan voorzieningen wat benodigd is in het belang van de leefbaarheid zal heroverwogen moeten worden. Er zal een grotere verantwoordelijkheid neergelegd worden bij de burgers. De gemeente zal binnen de financiële mogelijkheden lokale initiatieven op het gebied van welzijn blijven stimuleren.

Naar boven


* Financiën

Uitgaven:
De totale exploitatielasten in de begroting 2012 bedragen bijna EUR 62 miljoen. Voor een verdeling over de verschillende programmavelden zie bijgaande diagram.

Inkomsten:
Ook in 2012 is de gemeente voor wat betreft inkomsten voor een groot gedeelte afhankelijk van rijksbijdragen. De inkomsten door heffingen en belastingen bedraagt 12 % van de totale inkomsten.

Financieel perspectief
De begroting 2012 is sluitend. De uitkomsten van de meerjarenbegroting 2012-2015 bedragen inclusief het voorstel tot dekkingsmaatregelen: 2012: Overschot EUR 7.437,--;
2013: Overschot EUR 50.468,--;
2014: Overschot EUR 127.975,--;
2015: Overschot EUR 8.001,--.

Nadat de begroting 2012 gereed was, zijn nog een aantal negatieve financiële ontwikkelingen bekend geworden, die leiden tot tekorten voor de komende jaren. Onder andere is de algemene rijksbijdrage voor de komende jaren fors verlaagd. Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich nog over maatregelen om dit tekort af te dekken. Een extra verhoging van de OZB wordt hierbij niet uitgesloten.

Naar boven


* Belastingen

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de OZB-tarieven trendmatig met 3% te verhogen, evenals de hieraan gekoppelde tarieven voor forensenbelasting. Het tarief toeristenbelasting zal met ingang van 2012 verhoogd worden naar EUR 1,-- per persoon per nacht. Het tarief voor afvalstoffenheffing blijft ongewijzigd EUR 169,44 en de tarieven rioolheffingen stijgen gemiddeld met EUR 10,-- naar EUR 202,56.

De totale belastingdruk voor een gemiddeld gezin stijgt hiermee ten opzichte van 2011 met 2,8% (is ongeveer EUR 16,-- per jaar).

Naar boven


* Behandeling van de begroting

De begroting dient door de gemeenteraad te worden vastgesteld. De openbare behandeling van de begroting 2012 vindt plaats op woensdag 9 november, aanvang 10.00 uur. De vergadering wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis.
U kunt de begroting downloaden via deze website. Daarnaast liggen exemplaren ter inzage in de bibliotheken.

Naar boven


* Compensabele BTW

De gemeente Boxmeer hanteert als uitgangspunt voor de rioolheffing en afvalstoffenheffing dat de kosten volledig in rekening worden gebracht bij degenen die kunnen profiteren van de diensten. Tot de toe te rekenen kosten behoort ook de compensabele BTW. Vanaf 2012 wordt deze compensabele BTW volledig meegenomen in de kostprijsberekening. Door bezuinigingen op andere verhaalbare kosten, leidt dit niet tot een verhoging van de tarieven.

Misschien klinkt het vreemd dat de gemeente de BTW terugkrijgt en toch mag verhalen in de heffingen. De reden is dat de compensabele BTW die de gemeente terugkrijgt ontrokken wordt aan het gemeentefonds. Als de gemeente de BTW die voorheen niet aftrekbaar was en dus in de verhaalbare kosten zat niet meer kan meenemen in het kostenverhaal, ontstaat er een gat, doordat de gemeente minder uit het gemeentefonds ontvangt.

Naar boven